Děrné štítky: BlackBerry a Yahoo zpátky na scéně

5. únor 2013

V Děrných štítcích bude hned dvakrát řeč o outsiderech technologické scény. Dostaneme se k BlackBerry, které vypouští do světa dva nové telefony, a řeč bude také o portálu Yahoo, který v posledních měsících doslova utekl hrobníkovi z lopaty.

Alicia Keys klíčem k úspěchu BlackBerry?
BlackBerry táhne do svého možná posledního boje. Nové modely chytrých telefonů s označením Q10 a Z10 mají upadající kanadskou firmu vytáhnout z průšvihu, do kterého se nezadržitelně řítí. Podle odborníků je to buď – anebo.

BlackBerry bývalo dlouhá léta nezbytností každého businessmana. Přístrojem se rád kdysi chlubil i prezident Obama. Jenže zatímco se v průběhu let objevily kousky jako iPhone 5, Galaxy S3 a další technologické delikatesy, BlackBerry zůstalo zoufale stejné. A firma, která jako první implementovala do svého systému e-mail, stojí nyní na pokraji existence.

BlackBerry 10, jak jsou oba nové přístroje souhrnně označovány, mají být pro firmu opět vstupenkou z foyer do velkého sálu. Mezi Apple, Samsung a znovu ožívající Nokii. Vedle aktuálního designu je to hlavně systém, který má nové BlackBerry opět udělat zajímavým. Cílem je odstranit bariéry mezi aplikacemi tak, aby uživatel dostával informace v reálném čase ze všech důležitých programů telefonu, bez nutnosti jejich otevírání. Druhou novinkou je přepínání modu telefonu pro práci a pro domov, pro oddělení choulostivých informací třeba od fotek rodiny.

BlackBerry má v rukách poslední trumf, který ho musí nejen vrátit do hry u horních deseti milionů, ale měl by zaujmout i širokou veřejnost. Kanadská společnost, dříve známá jako Research in Motion, proto najala jako svoji kreativní ředitelku, bůh ví proč, Aliciu Keys a o promo se telefonům postará režisér snímků Sin City nebo Grindhouse Robert Rodriguez.

BlackBerry Z10 pouze s dotykovým displejem se už začalo ve světě prodávat. Druhý model Q10, který je osazen pověstnou hardwarovou klávesnicí této značky, se k zákazníkům dostane v dubnu. Kdy se novinek dočkáme v České republice, není jasné. Celosvětově používá telefony BlackBerry asi 79 milionů lidí.

Juhů, křičí v Yahoo!
Nová šéfka portálu Yahoo! slaví úspěch. Marissa Mayer, která do čela firmy přišla z Googlu, dokázala za půl roku to, o co se její předchůdci snažili několik let – zastavit propad ceny akcií a zvýšit zisk. Yahoo! hlásí, že poprvé za čtyři roky je dvě procenta plus.

02822216.jpeg

Marissa Mayer tak ukázala, že ještě ne všichni uživatelé někdejší jedničky mezi vyhledávači odešli ke Googlu nebo brouzdají po Facebooku, a že Yahoo! má stále na trhu místo. Mayer nejde cestou senzačních služeb, které konkurence nemá, ale okruh svých uživatelů si tvoří nabídkou nadstandardního portfolia služeb – od vyhledávání přes e-maily po jednoduché sdílení fotografií. Ty jsou pro portál obzvláště důležité.

Podle slov výkonné ředitelky jen nová aplikace Flickru pro mobilní zařízení zvýšila celkový upload fotek o 25 procent. Strategií portálu je také těžit z nesvárů konkurence. Z dálky se tak směje žabomyším válkám Applu s Googlem a Googlu s Microsoftem.

Tweet sem, tweet tam
Na světě je kolem 200 milionů aktivních uživatelů sociální sítě Twitter. Jak to vypadá, když pár tisíc z nich něco napíše, se můžete sami v reálném čase podívat na webové aplikaci Tweetping, která se v posledních dnech stala hitem internetu. Na noční mapě světa sledujete přibývající tečky, které znázorňují místa, odkud uživatelé svou zprávu odeslali.

Projekt nemá žádný zvláštní smysl, ale přitáhne vás svým vzhledem a provedením. Každý den uživatelé téhle sociální sítě napíšou zhruba 340 milionů tweetů. Tweetping vám umožní vidět prakticky všechny, když budete chtít.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.