Děrné štítky: Google myslí za vás

28. leden 2014

Americký internetový gigant Google zase vyrazil na nákupy. Tentokrát ze své peněženky vytáhl půl miliardy dolarů. Za tučnou sumu si pořídí společnost DeepMind, která se zabývá výzkumem umělé inteligence. V jejích laboratořích v Londýně vyvíjí neurovědci učenlivé stroje. Takový nákup dobře pasuje k prosincové akvizici, kdy Google koupil bostonskou společnost na výrobu robotů. Mohlo by vás ale uklidnit, že firma zároveň založila etický panel, který má do budoucna stanovit taková pravidla, aby nemohlo dojít ke zneužití umělé inteligence a citlivých robotických technologií.

Google zároveň testuje taxíky bez řidičů. Jejich základem je projekt samořídících aut, k jejichž provozu Google získal povolení přede dvěma roky ve státě Nevada. Teď z nich chce udělat samočinné taxíky, které dojedou na zadanou adresu, vyzvednou zákazníka a odjedou s ním do cíle. Nejspíš to bude do obchodu. Google si totiž podal patentovou přihlášku, ze které plyne, že jeho reklamní systém bude podle vašich nákupů odhadovat, co si chcete koupit příště. Obchodník, který vás bude chtít nalákat do svého obchodu, místo abyste jeli ke konkurenci, vám za to dá kupón na jízdu zadarmo.

Macintosh slaví
Před třiceti lety přišel na trh Apple Macintosh a způsobil revoluci v ovládání počítačů. Místo textového terminálu s příkazovým řádkem svítilo na uživatele jednoduché grafické rozhraní, do kterého se klikalo kurzorem.

Prodej novinky na americkém trhu podpořila jedna z nejslavnějších reklam na světě, inspirovaná Orwellovým románem 1984. Dívka s kladivem se v ní rozeběhne a rozbije obrazovku s mluvící hlavou, která chrlí propagandu. Poselství bylo jasné, Macintosh vysvobodil lidi z otroctví velkého bratra. Tím byla pro autory reklamy firma IBM. Mimochodem, celý název Apple Macintosh je v podstatě vtip pro ovocnáře. McIntosh je totiž odrůda červených jablek.

Přelomová 3D tiskárna
Možná už jste na vlastní oči viděli, jak vzniká výrobek ve 3D tiskárně. Její hlavice nanáší jednu vrstvu plastu za druhou. Dokonce si díky téhle technologii můžete v některých českých kopírovacích centrech vyrobit náhradní součástky. Nevýhoda je, že všechno, co 3D tiskárna vyrobí, je v jenom jedné barvě.

Změnit to chce firma Stratasys. Jako první na světě předvedla tiskárnu, která umí vytvořit barevné věci a ještě k tomu z ohebných materiálů. Navíc je kombinuje tak, aby dosáhla různé úrovně pružnosti a průhlednosti. Míchání barev při tisku přitom funguje podobně, jako v obyčejné domácí inkoustové tiskárně. Celá věc tak má jenom jediný háček. Zatímco tiskárnu si můžete objednat hned, první náplně budou až v dalším čtvrtletí.

„Meryl, ty prý zahraješ všechno“
Na konec tu máme tip na ještě jedno video. O herečce Meryl Streepové se tvrdí, že by strhujícím způsobem přečetla i telefonní seznam. Minulý týden si tuhle teorii ověřila moderátorka Ellen DeGenerosová. Ve své talk show Streepovou požádala, aby přečetla tři krátké texty. Začalo to receptem na ovesnou kaši, následovaly dopravní informace a poslední byl nudný článek z Wikipedie. Každý text ale Streepová musela zahrát v jiné roli. Recept na kaši musel být svůdný, o dopravních uzavírkách informovala jako rodící žena a při čtení Wikipedie se proměnila ve znuděnou dospívající dívku. Jak uvidíte na našem webu, šlo jí to skvěle. Takže příště by jí rozhodně někdo měl dát i ten telefonní seznam.

autoři: Filip Rožánek , Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.