Děrné štítky: Mazání pirátů a nej aplikace

30. červenec 2013

Google se zapotí. Musí se vypořádat s přívalem žádostí o odstranění pirátských odkazů z vyhledávání. A taky se podíváme na nejpopulárnější aplikace pro mobily.

Každý týden dostane největší vyhledávač na světě miliony požadavků, aby vymazal nějaký odkaz. Google spočítal, že mu letos přišly žádosti o odstranění sto milionů odkazů, což je zatím rekordní hodnota. Požadavky do Googlu posílají vydavatelé a organizace na ochranu autorských práv. Chtějí, aby vyhledávač smazal odkazy, které vedou na nelegální kopie hudby a filmů. Žadatelů je vzhledem k celkovému počtu odkazů vlastně docela málo. Jak uvedla britská BBC, za červen dostal Google seznam 14 milionů závadných odkazů od 3200 organizací. Matematicky vzato ale jedna organizace průměrně navrhne smazat nějakých 4400 odkazů za měsíc. Google už varoval, že narůstající počet žádostí přestává stíhat.

Češi mají rádi prdění na telefonu
Víte, jakou aplikaci si nejčastěji stahují čeští uživatelé iPhonů? Jsou to Mapy od Seznamu, které se stabilně umisťují v první desítce aplikací. Oblíbený je taky přehrávač VLC, komunikátor WhatsApp a Turistická mapa od Daniela Tekela. Z her jsou nejoblíbenější simulátor městské křižovatky TrafficVille 3D a skákačka Banana Kong, ve které provádíte kreslenou opici džunglí.

Na tabletech iPad je z českých aplikací nejvýš hra Zachraň šneka, jinak boduje třeba letecký simulátor World of Aircraft nebo arkáda Le Vamp, ve které hráč vede upíra lesem. Na první desítce aplikací je celkově vidět, že tablety slouží hlavně na hraní.

02722420.jpeg

Zařízení se systémem Android v první desítce naopak moc her nemají. I tady jsou na prvním místě většinou Mapy od Seznamu, ale hned za nimi se drží Facebook, Skype a další tři aplikace pro povídání zadarmo – Facebook Messenger, Viber a WhatsApp. Trochu zvláštní je vysoká popularita simulátoru prdění. Líbí se taky jednoduché udělátko, které z mobilu udělá baterku rozsvícením světla. Z her se dostala nejvýš arkáda podle filmu Já, padouch, jehož druhý díl měl nedávno premiéru v kinech.

Poslední statistiky, které máme po ruce, jsou za mobily a tablety s operačním systémem Windows. Tady suverénně kraluje Skype, potom kolekce karetních her od Microsoftu a aplikace pro hledání na Googlu. Na mobilních zařízeních s Windows je totiž standardně nastavený vyhledávač Bing. Je vidět, že uživatelé s ním moc spokojení nejsou. Protože pro tenhle systém není tolik aplikací jako pro Android nebo iPhone, je celkem snadné se dostat na vysoké místo v žebříčku. Osmou nejstahovanější aplikací pro Windows Phone jsou například Švédské křížovky.

České počasí z Norska
Portál Centrum.cz spustil novou podobu stránek o počasí. Zajímavý je zdroj předpovědi. Centrum se totiž nespolehlo ani na Český hydrometeorologický ústav, ani na konkurenční Meteopress. Místo toho čerpá data z norského serveru, na jehož provozu se podílí tamní veřejnoprávní rozhlas. Web samotný vypadá poněkud nedodělaně, ale na předpověď je celkem spolehnutí. Pokud chcete podrobnější informace o počasí, podívejte se radši na web Českého rozhlasu, kde najdete také teplotu vody v různých vodních nádržích. To se v těch vedrech docela hodí.

(Zdrojem statistik je server AppAnnie.com)

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.