Děrné štítky: Podvodníci v akci

29. duben 2014

Od pondělí se šíří podvodný mail, který z vás chce dostat peníze – a nejen to.

Hodně lidí včera dostalo do své e-mailové schránky výzvu, aby obratem zaplatili svůj dluh u banky. Podvodný e-mail s předmětem „Výše pohledávky na vašem účtu“ chodil z různých adres, které neměly vůbec nic společného s bankovním podnikáním. Byly v něm pokaždé jiné částky a měl různé kontakty, ale jedno bylo pořád stejné. Součástí zprávy napsané česky, i když s chybami, byla zavirovaná příloha. Pokud vám e-mail přišel taky a vy jste tento soubor otevřeli, měli byste si co nejdřív zkontrolovat počítač antivirovým programem a změnit si hesla. Příloha ukrývala trojského koně, vaše data jsou tedy nejspíš v ohrožení.

Na některé adresy přišel stejný e-mail od různých odesílatelů během několika minut. Ve zdrojovém kódu zpráv, které dorazily třeba do Českého rozhlasu, jsou vidět poštovní servery z Ruska a Itálie. Banky podobným e-mailem ve skutečnosti nekomunikují a neposílají ani podobné přílohy. Na zprávu neodpovídejte, vymažte ji a neotevírejte přílohu.

03111634.jpeg

Prešov ve tmě
Na mapách od Googlu se objevila kuriózní chyba. Firma pustila do světa nové satelitní záběry některých částí Slovenska a záměr úplně nevyšel. Jak si všimli redaktoři serveru Živé.sk, město Prešov se na nových fotkách kompletně ponořilo do tmy. Na nočních satelitních snímcích jsou obtížně rozeznatelné budovy i krajina kolem města. Podle webu to není poprvé, kdy se noční fotky na slovenské mapy dostaly. Takže až pojedete do Prešova, přepněte radši na Street View. Tam jsou ulice nafocené ve dne.

Konec Nokie
Všechno je najednou mnohem barevnější, oznámil v pátek Microsoft a kompletně převzal mobilní divizi finské Nokie. Asi dva roky ještě potrvá spojování týmů, nejdůležitější změna ale proběhla už teď. S mobilními telefony Nokia je ámen, nastupuje značka Microsoft Mobile. Finové si původní název nechají pro ostatní podnikání, které už se spotřební elektronikou nemá nic společného. Kdysi nejslavnější evropská značka mobilů tak skončila jako jedna z divizí amerického počítačového giganta. Zákazníci se změny nemusí bát, záruky a reklamace vzal Microsoft na sebe.

Virál s mořem
Mohli jsme mít moře a česká média o tom mlčí, tvrdilo video, které se minulý týden rychle šířilo na sociálních sítích. Jenže údajná reportáž německé televize RTL o neschopnosti českých europoslanců byla falešná. Chytře vymyšlená virální kampaň chtěla ve skutečnosti pozvat Čechy k evropským volbám. Jestli „moře důvodů“ proč jít k volebním urnám přesvědčilo širokou veřejnost, nám prozradí volební účast. Ta bývá u voleb do Evropského parlamentu tradičně hodně slabá, třeba minule přišlo jenom 28 % voličů. Necháme se překvapit, jestli to letos 23. a 24. května bude lepší.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.