Děrné štítky: Sebevražda Aarona Swartze

15. leden 2013

V pátek se oběsil mladý americký programátor, který přispěl k rozvoji webu. Jmenoval se Aaron Swartz, bylo mu teprve 26 let, ale do dějin internetu se zapsal už ve svých čtrnácti letech.

Aaron totiž patřil mezi lidi, kteří vymysleli takzvané RSS kanály. Tedy způsob, jakým můžete automaticky odebírat nové články z webových stránek, které často navštěvujete.

Později vymyslel úspěšnou službu Infogami na rychlé vytváření jednoduchých webů. Nejznámější byl ale jako aktivista za svobodné šíření informací. Dostal se kvůli tomu do křížku se zákonem, když postahoval čtyři miliony akademických textů z placené databáze a umístil je na volně na internet. V nejhorším případě mu za zneužití datové sítě hrozilo až 35 let za mřížemi a pokuta do výše jednoho milionu dolarů.
Loni se účastnil kampaně proti chystanému americkému zákonu, jenž měl zabránit internetovému pirátství.

Swartzova sebevražda vyvolala značný ohlas na sociálních sítích. Uživatelé Twitteru začali na jeho počest sdílet akademické práce bez ohledu na autorská práva, která se k nim vážou. Společným znakem jejich zpráv je hashtag #pdftribute. Na souvisejícím webu už se jich díky tomu objevilo přes patnáct stovek.

Televize s nejvyšším rozlišením
Chlubíte se návštěvám svou 3D televizí se skvělým obrazem ve vysokém rozlišení? Za chvíli to nebude nic zvláštního. Vývoj pokračuje dál.

Další metou televizního vysílání je technologie ultravysokého rozlišení. To je dvojnásobně lepší obraz, než poskytují současné nejmodernější televize, a také to znamená dvojnásobný objem datového toku. Při rozlišení 3840 na 2160 pixelů uvidíte úplně každou chybu a sebemenší detail.

Na trhu jsou jenom tři televizory, které takovou kvalitu dokážou zobrazit. Nemusíme dodávat, že jsou extrémně drahé. Hlavně ale doteď nebylo po ruce nic, co by se na nich dalo běžně přijímat.
Situace se změnila minulý týden. 8. ledna začal na satelitu vysílat televizní program, který neslouží k ničemu jinému, než právě k předvedení kvalit nové technologie. Signál pokrývá i území České republiky, šířen je z družice Eutelsat 10A na pozici 10 stupňů východně. Potřebujete ale samozřejmě speciální přijímač.

02173460.jpeg

Předpokládá se, že během letošního roku přijde na trh ještě několik nových modelů televizorů, které si s novinkou poradí. Třeba budeme za pár let vzpomínat, jak jsme v Děrných štítcích informovali, že něco takového vůbec existuje.

Samsung slaví úspěchy
Korejská společnost Samsung, která čelí kritice, že její chytré telefony kopírují iPhony od firmy Apple, oznámila nová čísla prodejnosti svých mobilů. Podle vlastního tvrzení prodala už víc než sto milionů kusů zařízení z řady Galaxy S. Firma uvádí, že nejrychleji jde na odbyt telefon Galaxy S3, který si během sedmi měsíců od uvedení na trh pořídilo 40 milionů zákazníků. Denně jich prý přibude dalších skoro 200 tisíc. Podle statistik za poslední čtvrtletí loňského roku jdou telefony od Samsungu na odbyt lépe než iPhony, o Nokiích ani nemluvě.

Hra na trombon
Co všechno zvládnete při lyžování na sjezdovce? Zásadou bezpečné jízdy je samozřejmě věnovat se pouze lyžím, ale jistý kalifornský hudebník ukázal světu, že při lyžování jde docela dobře hrát i na trombon.

Pochopitelně se u toho nechal natočit a video dal na YouTube, protože tím propaguje svoje nové album. Záznam si jako obvykle můžete už teď pustit na našem webu. A kdybyste nepoznali, co je to za trochu nejisté troubení, tak vám to prozradíme: snaží se zahrát Jízdu Valkýr od Richarda Wagnera.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.