Děrné štítky: Televize na hraní a počítače na úkoly

12. březen 2013

Microsoft by byl rád, kdyby čeští školáci dělali své domácí úkoly v cloudové verzi kancelářského balíku Office. A taky aby ho nekradli.

Česká pobočka firmy Microsoft pustila na trh novou verzi kancelářského balíku Office. Dokonce bychom mohli říct, že ty verze jsou dvě najednou. Českou verzi totiž dostala nejenom klasická instalace s označením Office 2013, ale také „internetová“ varianta Office 365.

Internetová varianta, kterou američtí zákazníci používají od ledna, umožňuje snadno sdílet různé dokumenty a společně je upravovat. Placena je formou ročního předplatného a Microsoft garantuje, že budete mít vždy nejnovější funkce. Součástí jsou také volné minuty na volání přes Skype a 20 GB volného místa na webovém úložišti SkyDrive.

Na tradičním kancelářském balíku Office 2013 je pro změnu vidět, že je připravený na prostředí Windows 8. Grafika je ve stylu označovaném jako Metro. Mezi hlavní novinky ale patří, že všechny dokumenty můžete nasdílet kolegům, kteří je uvidí, aniž by sami měli Office nainstalovaný. Jednotlivé programy si pamatují, kde jste přestali číst a automaticky soubor otevřou na tom samém místě. Pokročilejší uživatele potěší možnost přímo editovat dokumenty uložené ve formátu PDF.

Na českém trhu zaplatíte za Office různé ceny. Pokud se rozhodnete pro klasickou sadu, přijde vás licence na 3500 Kč. Studenti ale mohou také využít internetové předplatné na čtyři roky za 2000 Kč. Nejdražší je nákup každé aplikace zvlášť.

Pokud nechcete do programů od Microsoftu investovat, můžete se spolehnout na bezplatné alternativy. Nejznámější se jmenuje OpenOffice a funguje pod Windows, na Linuxu i na Mac OS. Poslední verze s označením 3.4.1 vyšla v srpnu loňského roku. Otevřete v ní dokumenty z Wordu i Excelu a funguje také třeba kontrola českého pravopisu.
Kdo nechce instalovat vůbec nic, pro toho jsou určeny čistě internetové služby. Za všechny třeba Disk Google, na kterém vytvoříte dokumenty a tabulky zdarma během krátké chvíle.

Po práci zábava
Po práci je čas na zábavu, ať už u počítače, nebo třeba na chytré televizi.
Na počítači si užijete novou verzi legendární strategické hry SimCity. Vyšla před týdnem a zájem o ni byl tak velký, že shodil servery. Hráči si dodnes stěžují na problémy s plynulou odezvou při stavění města. Grafika je sice skutečně skvělá a hra má také českou verzi, jenže co s tím, když kapacita serverů nepobere tak rozsáhlý počet uživatelů. Vydavatel SimCity pracuje na nápravě a přísahá, že brzy bude všechno zase v pořádku.

02845811.png

Svou vlastní hru představil minulý týden také Český rozhlas. Je to naučné pexeso pro celou rodinu, které se dá spustit na takzvaných chytrých televizorech, konkrétně na těch od Samsungu. Hra je zdarma a stačí ji jenom doinstalovat do televize. V nabídce jsou tři různé režimy. Hráč může trénovat svou paměť, hrát proti televizi anebo vyzvat na souboj někoho z rodiny. Otáčení kartiček provázejí pohádky a písničky dětského Rádia Junior, které od března vysílá digitálně. Obrázky namalovala jeho šéfka Zora Jandová.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.