Děrné štítky: Velké uši Baracka Obamy

18. červen 2013

Americká tajná služba sleduje sociální sítě, e-maily i telefony. Velké uši odposlouchávaly i bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Celosvětové sledování internetu a mobilů bylo dlouho spíš námětem špionážních románů než skutečně podloženou informací. Všechno změnil bývalý technik CIA Edward Snowden, když zveřejnil interní dokumenty tajné služby.

Podle těchto dokumentů disponují americké tajné služby přístupem k datům všech velkých internetových firem, od Googlu přes Facebook až po Microsoft. Bílý dům monitorování komunikace hájí zajištěním bezpečnosti amerických občanů.

Americké úřady dokonce uklidňovaly znepokojenou veřejnost tím, že nesledují Američany, ale – v uvozovkách – jen cizince. To pobouřilo poslance Evropského parlamentu. Parlament šmírování evropských uživatelů internetu během debaty odmítl, z českých poslanců ale v celé diskusi nevystoupil ani jeden.

Britský deník Guardian disponuje desítkami dalších materiálů, které dokládají americkou špionážní činnost. První z nich už noviny zveřejnily. Jak se ukázalo, americké tajné služby před čtyřmi lety zachytily komunikaci bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva a jeho spolupracovníků. Stalo se to během summitu G20 v Londýně.
Na prolamování elektronické komunikace se podílely i britské tajné služby. Agenti obcházeli bezpečnostní opatření v telefonech BlackBerry, četli e-maily delegátů a kontrolovali seznamy hovorů.

Každý den přibývají další podrobnosti obřího skandálu. Agentura Bloomberg například přinesla zprávu, že Microsoft předem informuje tajné služby o bezpečnostních chybách ve svých programech a teprve potom o nich řekne uživatelům a veřejnosti. Podle oficiálního stanoviska je to proto, aby tajné služby mohly zalepit své systémy. Bloomberg však dovozuje, že tajné služby mohou nahlášené bezpečnostní chyby použít pro špionážní činnost.

02907771.jpeg

Snowden, který před jedenácti dny celou aféru spustil, pobývá mimo území Spojených států. Britská vláda se dokonce snaží přimět letecké společnosti, aby ho vůbec nepustily na palubu letů do Británie. To všechno přesto, že na něj nebyl vystaven zatykač.

Snowden se ale zjevně zatím nikam cestovat nechystá. O jeho telefon a e-mail ale bude mezi tajnými službami určitě zájem.

Čím žily sociální sítě
Na českém webu se objevila nová služba s názvem Lajkování, která umožňuje zjistit, co si čeští uživatelé Facebooku nejvíc sdíleli a co nejvíc komentovali.

Za poslední týden suverénně vede aféra kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové. Na prvním místě je přitom zpráva o Nečasově rezignaci, která se objevila až v neděli večer. Přesto ji sdílelo přes 1700 lidí, víc než 3000 dalších ji „olajkovalo“ a nasbírala 2102 komentářů.

02863661.jpeg

Z deseti zpráv, které vyvolaly největší aktivitu uživatelů, se jich aktuálního skandálu týká osm. První článek, který s ním nijak nesouvisí, skončil až na šestém místě s více než 600 „lajky“. Je o zloději, který na Zlínsku vykrádal chatu. Přistihl ho majitel, zbil ho a donutil ho zavolat na policii.

Minulý týden prostě vedlo krimi.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.