Děrné štítky: Windows 8, bezpečný internet a skákání na led

23. říjen 2012

Co myslíte, umí víc dětí ovládat počítač, nebo si udělat čaj? Odpověď nabízejí Děrné štítky.

V pátek se začne prodávat nejnovější verze operačního systému Windows. Objevují se proto nejenom nové tablety a notebooky, na kterých Osmičky poběží, ale také aplikace, které používají nové grafické prostředí. Mezi prvními programy pro rozhraní Metro se objevil například internetový prohlížeč Firefox, nebo komunikační program Skype.

Podle prvních screenshotů vypadají oba programy v nové grafice dost divně. Dlouho si asi budete zvykat zvlášť na Skype, roztažený přes celou obrazovku. Všude je spousta prázdného místa kolem ovládacích prvků, abyste se do tlačítek trefili i na dotykových obrazovkách.

Firefox je na tom podobně, vývojáři ho v podstatě očesali na řádek pro zadání adresy a na barevné dlaždičky s historií navštívených stránek. Mozilla tvrdí, že prohlížeč ve verzi pro Metro je „moderní a krásný“. Snad si to budou myslet i uživatelé.

Dobrou zprávou naštěstí je, že vždycky budou fungovat i klasické verze obou programů.

Bezpečný internet pro děti
Vědět kam kliknout je na internetu čím dál jednodušší. Vědět proč, to už je těžší. Tenhle bonmot pochází od jednoho účastníka konference Safer Internet Forum 2012. Konala se minulý týden v Bruselu a mluvilo se na ní o tom, jak ochránit děti před nežádoucím obsahem a chováním na webu.

I malé děti se musí vyrovnávat s kriminalitou digitální doby, do které patří krádeže identity, zneužití citlivých osobních údajů a především kyberšikana.

02557320.jpeg

Typickým odstrašujícím případem je kauza patnáctileté Kanaďanky Amandy Toddové, která 10. října letošního roku spáchala sebevraždu po dlouhodobých výhrůžkách a vydírání na Facebooku, spojených s následnou šikanou přímo ve škole. Ještě než se zabila, zveřejnila na YouTube video, ve kterém popisuje, co všechno v posledních měsících zažila. S přívalem digitální šikany, kterou odstartovalo on-line chatování s neznámým mužem, si neporadila ani kanadská policie. Nepomohlo dokonce ani to, že se rodina Amandy Toddové opakovaně přestěhovala a patnáctiletá dívka několikrát změnila školu.

Teenageři dlouhodobě podceňují například digitální stopu, kterou na sociálních sítích a internetových stránkách zanechávají. V podstatě si neuvědomují, že co je jednou na internetu, to se obtížně maže. Opilé fotky z večírků, nahotu nebo nevhodné komentáře pak objevují potenciální zaměstnavatelé, když se u nich mladí lidé ucházejí o svou první práci.

Pro děti jsou nové technologie naprostá samozřejmost. Britský regulační úřad OFCOM například provedl průzkum, z něhož vyplynulo, že přístup k nějakému zařízení s internetovým připojením má neuvěřitelných 85 % pětiletých dětí.

Na druhou stranu, jiný britský průzkum z března letošního roku ukázal, že si 65 procent Britů mladších 13 let neumí ani uvařit čaj a museli by si vygooglit návod, jak na to.

Zima se blíží
Na závěr se zase podíváme na žebříček nejpopulárnějších videoklipů poslední doby. Na prvním místě je video, které natočili dva Němci, kteří se snaží skočit do bazénu. Ale ne do ledajakého bazénu, tenhle je totiž zamrzlý.

A jak se jeden z chlapíků přesvědčí, když s rozběhem skočíte na led, dost to bolí. Skákáním do zmrzlého bazénu se pokochalo už přes patnáct milionů diváků na YouTube. Přidejte se k nim.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio