Děrné štítky: Zapomeňte na soukromí

1. leden 2013

Co všechno jste ochotni na sebe říct na internetu? A víte, kdo všechno si to přečte? Silvestrovská kocovina je dobrý příklad, jak neopatrní jsou uživatelé sociálních sítí.

Právě teď přibývají na Facebooku, Flickru a Rajčeti stovky fotek ze silvestrovských oslav. A jak už to tak bývá, když člověk vystřízliví, tak už je pozdě. Všichni už to viděli…

Problém takzvané digitální stopy vypadá jako přehnaná starostlivost. Jenže profily na sociálních sítích čím dál častěji procházejí zaměstnavatelé u nás i v zahraničí. Sice by jim mohlo být jedno, co děláte ve svém volném čase – jenže když si mají vybrat mezi člověkem, který se umí postarat o svou image na internetu a člověkem, který by jim nedělal dobré jméno, sáhnou radši po tom prvním.

Největší problém je s fotkami na Facebooku, o čemž se minulý týden přesvědčila i rodina jeho zakladatele Marka Zuckerberga. Nejdřív to ale vypadalo na problém s jinou sociální sítí, Twitterem. Právě na něm se totiž objevila fotka ze soukromí rodiny Zuckerbergových. Nebylo na ní nic zvláštního ani urážejícího. Rodinka si na ní prostě zkouší novou mobilní aplikaci z produkce Facebooku a dost se u toho baví.

Jenže pak se ozvala Zuckerbergova sestra Randi. Uživatelce, která fotku na Twitter umístila, napsala, že sice netuší, kde snímek vzala, ale že jeho publikování je nefér. Jak asi tušíte, tu fotku pořídila Randi Zuckerbergová – a původně ji nahrála na Facebook.Když ji na Facebook nahrávala, tak nastavila omezení fotky jenom pro přátele. Jenže si neuvědomila, že i tak fotka může vyběhnout na Zdi lidí, kteří se přátelí s uživateli označenými na fotce. Její soukromá fotka tak byla najednou napůl veřejná, což Facebook dělá všem svým uživatelům. Pikantní je, že Randi Zuckerbergová v téhle firmě sama dělala, takže by mohla tušit, co se s fotkou stane.

02633484.jpeg

Uživatelka se pak na Twitteru omluvila a fotku smazala. Ta už ale mezitím žila svým životem a dostala se do všech internetových médií. Randi Zuckerbergová to navíc schytala od uživatelů za všechno, co její bratr kdy řekl o problematice soukromí.

Takže jestli teď dáváte na Facebook nějaké fotky ze silvestrovské pařby, radši si dvakrát rozmyslete, jestli fakt chcete, aby je viděli i lidé, které vůbec neznáte.

Zvlášť, jestli budete po novém roce někam posílat svůj životopis…

Zapněte si digitální rádioDigitální vysílání Českého rozhlasu, takže i Radia Wave, dorazilo do severních Čech. Před vánočními svátky zapnula firma Teleko digitální vysílač na liberecké Proseči. Kvalitní DAB signál tak budou mít obyvatelé Liberce a Jablonce nad Nisou. Celkově je pokryto už 38 procent obyvatel celé České republiky, v nabídce je patnáct stanic.Díky digitálnímu vysílání nás už nebudete muset poslouchat jenom na své televizi nebo přes internet. Když si koupíte kapesní přijímač pro DAB, zapnete si nás pohodlně třeba při cestách po městě. Víc informací najdete na webu www.rozhlas.cz/digital.

02794193.jpeg

Rozhlas je na YouTubeČeský rozhlas je prémiovým partnerem videoserveru YouTube v České republice. Na našem kanálu na adrese www.youtube.com/ceskyrozhlas je už přes sedmdesát videozáznamů, které nasbíraly víc jak čtvrt milionu zhlédnutí.

Na YouTube ale nedáváme jenom sestříhaná videa. Hodně spoléháme na přímé přenosy různých koncertů, od vážné hudby, přes underground až k popové hudbě. Všechny koncerty, které jsme vysílali, pak na YouTube necháváme volně k dispozici, takže si je kdykoliv můžete znovu přehrát.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.