Designblok je jako bludiště, poklady od českých tvůrců můžete objevovat živě i online

8. říjen 2020

Přehlídka Designblok je letos trochu jako bojovka. V tajemné budově starého kláštera plné spletitých chodeb a schodišť se v časovém limitu dvou hodin snažíte najít krásný nový český design. Dobrá zpráva je, že na vás čeká hned několik pokladů, které za bloudění a hledání opravdu stojí. A pokud se necítíte na osobní návštěvu, můžete Designblok vidět online prostřednictvím 3D prohlídek.

Opatření proti koronaviru zasáhla i do letošního ročníku největší české přehlídky designu. Hlavní lokace ve smíchovské budově Gabriel Loci je rozpůlená na dva okruhy. Návštěvníci si pořizují vstupenky na konkrétní časové sloty a na proběhnutí 4 pater plných designérských výstav mají vždy jen 2 hodiny. Poslechněte si, jestli se to dá stihnout a jaký design, trendy a instalace by vám neměly uniknout.

Za návštěvu stojí vedle hlavní lokace v Gabriel Loci také Letohrádek Kinských. Ve stálé výstavě věnované českému folkloru a tradicím jsou s hravostí a vtipem zakomponované sběratelské kousky od nejlepších českých designérek a designérů.

Je sympatické, že Designblok letos myslí i na ty, kteří se z různých důvodů nemohou zúčastnit osobně a fyzicky. Výstavy můžete navštívit virtuálně, díky 3D prohlídkám na webu akce.

Část přehlídky je také volně přístupná ve veřejném prostoru, třeba v parku na pražské Kampě můžete potkat infopanely s prezentací inovativního designu, který pomáhá ve zdravotnictví nebo k udržitelnějšímu způsobu života. Designblok probíhá do neděle 11. října.

Jaký je Designblok 2020? Jak události sedí nová lokace, kterou je po pražském Výstavišti nově historická budova Gabriel Loci na Smíchově? Jaký design byste neměli přehlédnout a jaké trendy z letošních výstav vyplývají? Poslechněte si živý vstup Martiny Foldynové a Veroniky Ruppert.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.