Deska týdne: Beach House

9. květen 2012

Naší aktuální Deskou týdne je slastné album Bloom baltimorského indie popového dua Beach House. Obstojí jako soundtrack tohoto léta?

Kapela Beach House je doma v Marylandu v Baltimoru. Tamní hudebník Alex Scally s Victorií Legrand ji založili původně jako studiový projekt. Už debutová eponymní deska ale vyvolala velmi dobrý ohlas a Beach House se začali transformovat v živou kapelu. Pro jejich dreampopový zvuk je specifická lehkost, vzdušnost a elegance, na které má nemalý podíl ladný hlas zpěvačky Victorie. Ta vyrostla na melodiích francouzské divy Françoise Hardy a nejspíš má i něco talentu od svého strýce, slavného francouzského skladatele Michela Legranda. Druhou deskou Devotion, která jim vyšla stejně jako debut u Carpark Records, Beach House potvrdili, že nejsou kapelou jednoho alba.
Hudební dráhu Beach House mapovala Veronika Ruppert.

„Je hodně kapel, které se s každou deskou snaží udělat rebranding a vnutit posluchačům zdání progrese, Victoria Legrand a Alex Scally z Beach House ale jako kdyby jen točili jedno a totéž album pořád znova. Poslech Bloom je jako příjemný návrat do míst, kde jsme už před lety byli a není důvod, proč si to tam znovu pořádně neužít. U jiných kapel bych nejspíš trochu reptal, ale Beach House jako kdyby měli z dostihů originality výjimku. Jejich hudba je tak mimo čas a mimo trendy, že si vlastně můžou dovolit stát na místě. V tom připomínají třeba Stereolab, kteří dělali podobně slastnou hudbu, aniž by za bezmála 20. let potřebovali dělat kličky či úkroky,“ tvrdí o Bloom hudební publicista Karel Veselý. Poslechněte si celou recenzi!

02625193.jpeg

Redaktor Jiří Špičák je ještě entuziastičtější:Beach House jsou odzbrojující a to tak výrazným způsobem, že si člověk při jejich poslechu občas připadá jako zbavený schopnosti přemýšlet sám za sebe a odměřeně hodnotit. Beach House a jejich Bloom totiž tenhle přístup nedovolují. Rafinovaně vystavěné melodické minisymfonie totiž nejenom že svojí velikostí s přehledem vyplní celou stopáž desky, naprosto přirozeným způsobem se taky přelévají i do hlavy toho, kdo si je připustí moc k tělu. V momentu, kdy už je člověk v onom hudebním plážovém domě zamčený, mu zbývají jenom dvě věci: nechat se unášet a blažit nebeskými melodiemi a zároveň politovat většinu ostatních popových kapel, které horko těžko potí dva tři hity na desku. Beach House jich totiž na desetiskladbovém albu Bloom mají, bez přehánění, deset.“ Poslechněte si celou recenzi!

Beach House – Bloom (Sub Pop 2012)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka