DESKA TÝDNE: 25 let od Jagged Little Pill a nové album. Alanis Morissette vstupuje do nové dekády

19. srpen 2020

V současném mainstreamu asi nenarazíme na interpretku či interpreta, který by byl více zatížen stínem své průlomové nahrávky. Alanis Morissette, kanadská zpěvačka a písničkářka, vydala před 25 lety svou nejzásadnější nahrávku Jagged Little Pill. Zatímco syrové výpovědi mladistvého naštvání očividně nezestárly, Morissette letos přišla s osmým albem Such Pretty Forks In The Road. Ve vypravěčství sice navazuje na svou dřívější tvorbu, je ovšem stále tak přesvědčivá?

Je konec školního roku, maturitní ročník 2018 si užívá poslední den předtím, než všichni zmizí na prázdniny a následně na vysokou školu. V luxusní vile probíhá klasická party, hudba, všude plno lidí, skákání do bazénu i hektolitry piva. Poslední příležitost vyjádřit svoje city předtím, než toho druhého možná už nikdy neuvidíte. Americká teenage komedie Booksmart vypráví příběh dvou spolužaček Amy a Molly, které se snaží dohnat v jednom večeru celé studium absolvované bez jediného večírku.

Kromě toho, že film velmi obezřetně a zručně pracuje se soundtrackem, v němž najdeme Perfume Genius i Lizzo, jedna ze zlomových scén příběhu odehrávající se právě na zmiňovaném večírku probíhá během zpěvu karaoke. Autoři filmu oprášili dnes již 25 let starou skladbu You Oughta Know od Alanis Morissette z alba Jagged Little Pill.

Alanis Morissette nahrála své třetí a zároveň průlomové album v pouhých 21 letech a rázem se kolem něj strhla učiněná lavina šílenství. Prodeje stoupaly do závratných výšin, její post grungem načichlé folkrockové hity uchvátily fanoušky nespoutanou energií, korunovanou sugestivním zpěvem a především ostrými, syrovými texty. Ty sice občas trochu postrádaly logický smysl, ale vyvažovala je naléhavost, opravdovost i schopnost odrážet právě protichůdné postoje v mladé mysli.

Texty, které byly kromě Ironic všechny vytažené z jejích deníkových zápisů poté, co se z Kanady přestěhovala do L.A., obstály i s ubíhajícími lety a opět se začaly vracet zpět do popkultury. Ať už ve zmiňovaném filmu Booksmart, kde píseň o hodně špatném rozchodu a zmatenosti i zoufalství v srdci hraje roli i v rámci příběhu, nebo v loňském muzikálu, pro který vznikla i první skladba na aktuálním albu – Smiling. Libreto k broadwayskému uvedení Jagged Little Pill má na svědomí Diablo Cody, kterou můžete znát jako scenáristku filmu Juno.

Jak si ale stojí Alanis Morissette na prahu nové dekády? Such Pretty Forks In The Road je jejím osmým studiovým albem. Od toho posledního (Havoc And Britght Lights) ho dělí osm let. Po předešlém neúspěchu s nepřesvědčivými texty se západním new age nádechem se rozhodla vrátit k tomu, co jí jde nejlépe – ke konfesně laděným textům o ní samotné.

Alanis Morissette – Such Pretty Forks In The Road

Mladistvá naštvanost pochopitelně zmizela, jistá syrovost a trochu brutální upřímnost ovšem zůstaly (Reasons I Drink). Všechno se ovšem netočí jen kolem ní, jejích úzkostí a psychických problémů. Morissette zpívá například i o mateřství (loni se jí narodilo už třetí dítě).

I když se vyprávění na Such Pretty Forks In The Road vrací k tomu nejlepšímu, co Alanis Morissette zvládla napsat, kabaretní piana, popové manýry v hlase i přehnaně pompézní, ale nudná produkce nedělají z nahrávky velké návratové album, ale jen další příběh do mozaiky o hudebnici, která prorazila tak radikálně a možná i příliš brzy, že se se svým prvním obřím úspěchem asi bude vyrovnávat už navždycky. 

Proč je podle Judity nové album Such Pretty Forks In The Road spíše neposlouchatelné? Vymanila se ve svých textech z tendencí psát pseudopsychologické teorie? Proč je pro ni těžké dostat se ze stínu Jagged Little Pill? Z jakých důvodů ji tenkrát kolegyně i kritikové odsuzovali? Dávají starší texty Alanis Morissette smysl? Je pořád tak naštvaná? A prodá někdy Taylor Swift více desek než Alanis? Poslechněte si celý rozhovor Judity Císařové a Kuby Kaifosze v rámci rubriky Desky týdne!

Alanis Morissette – Such Pretty Forks In The Road (2020, RCA)

Spustit audio