Deska týdne: Die Alten Maschinen

25. listopad 2010

Nezastavitelný Moimir Papalescu je tu s novou deskou. Tentokrát se společným projektem s Petrem Venkrbcem a zejména zahraničními vokalisty. Projekt Die Alten Maschinen, který vznikl jako virtuální transoceánská spolupráce, se znovu obrací hudebně i myšlenkově do minulosti a přenáší nekašírovaný elektropop, který pánové přezdili na robopop. Album Songs About Love And Machines je hybnější a ambicióznější mladší bratříček Magnetik, kteří také jasně září na hudební scéně.

Moimir Papalescu se rozhodně nefláká. Sám sice v rozhovorech popírá, že by byl takovým workoholikem, jak se o něm píše, ale kromě paralelního angažmá v Magnetik se teď vytasil s debutovým albem cyber-kapely Die Alten Maschinen, jejímž druhým tuzemským členem je další magnetický exnihilista Petr Venkrbec. Ještě za fungování The Nihilists spolu vytvářeli hudbu k fiktivní počítačové hře, ale plnokrevná kapela se vyvinula až se zapojením dalších hudebníků. Zejména lídra hvězdných Devo Geralda Casale a Leona Stevensona, bubeníka další osmdesátkové legendy - kanadských The Extras.
Pozádí tohoto transoceánského projektu mapoval Robert Candra.

„Elektropop, v podání kapely robopop, je, jak už to tak u Moimírových kapel bývá, dotažen do groteskní dokonalosti, takže netušíte, zda je Songs About Love And Machines seriózní oslavou naivního futurismu nebo jen rafinovaná parodie na období, které je sice momentálně znovu v kurzu, ale můžete se i tak do něj s chutí strefovat a neminete cíl. Jak už to tak bývá, pravda je někde uprostřed, a toto lavírování hudbě Die Alten Maschinen jen a jen prospívá. Silné popové melodie, troufnu si říci hity na první dobrou se střetávají s retro elektronickými experimenty v instumentálkách, které na albu mají silné zastoupen. Retrofuturismu a technooptimismu zdar! Tolik hudební redaktor Pavel Zelinka v ukázce z první recenze.

02189951.jpeg

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Moimirem Papalescu z Odpolední session

Přehledné futuristické syntetice s jednotícím konceptem Die Alten Maschinen blahopřeje i druhý recenzent, hudební publicista Tadeáš Haager.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.