Deska týdne: Flying Lotus

3. říjen 2012

Uznávaný kalifornský producent a eklektický beatmaker Flying Lotus, který se 14. listopadu představí premiérově na Radio Wave Stimul Festivalu, vydává ještě před svým celosvětovým turné dlouho očekávanou desku Until The Quiet Comes. Ta u nás, jak jinak, schytala i pozici Desky týdne.

Za škatulkou wonky stojí Steven Ellison aka Flying Lotus, hrdý občan vstupní brány do pekla – Los Angeles. Za to, že se mu hudba stala hlavním zaměstnaneckým poměrem, vděčí kabelové televizi Adult Swim, která se zaměřuje na animované snímky pro dospělé. Na jejich výzvu, oslovující schopné hudební skladatele pro novou produkci, zareagoval Steven posláním dema, u kterého ani nedoufal, že by mohlo v tvrdé konkurenci zaujmout. „Tenkrát to bylo poprvé, co jsem něco někam poslal. Za čas mi ale odepsali, že by byli rádi, kdybych s nimi spolupracoval,“ dodává dnes Steven a stále nevěřícně kroutí hlavou. Práce pro animované filmy mu dala naprosto otevřené pole působnosti a ona rozmáchlost spojená s mícháním mnoha, často velmi vzdálených stylů mu zůstala vlastní dodnes. „Když sním, první věc, co chci udělat, je létat kolem světa a vidět ho z rozdílných perspektiv,“ vysvětluje Steven, teď už vlastně Flying Lotus, původ své superhrdinské přezdívky.
Superhrdinskou hudební dráhu tohoto ikonického producenta popsal Pavel Zelinka.

„Pokud mohl dosavadní Lotusův opus magnum Cosmogramma působit jako album meandrujících střípků a poletujících ozvěn držených tu a tam při zemi zemitým beatem, pak se dá říct, že jeho novou desku Until The Quiet Comes už na domácí půdě nedrží nic. Spíše než do kosmu však tentokrát míří do říše spánku – většina skladeb má doopravdy snovou povahu, kdy obvyklé kontury zvuků nabývají nových tvarů a především nového vzájemného uspořádání. Zcela v duchu názvu se zde opravdu čeká na příchod ticha – domněle hlavní rytmické motivy jsou často ztlumené na pozadí a v někdy až neproniknutelné houštině zvuků se dopředu derou smyčky prapodivných samplů, živých nástrojů i modulovaného zpěvu. Flying Lotus nemá evidentně potřebu jít s dobou – a od teď bude, než nakonec doopravdy přijde ticho, už dělat jen desky, které zní skutečně jako ve snu,“ říká o Lotusově novince redaktor Honza Bárta. Poslechněte si celou recenzi!

02733838.jpeg

Redaktor Jiří Špičák přitakává:Until The Quiet Comes je deska bezpečná – to znamená vřelá, přemýšlivá, ale nikoli arogantní ve své sebejistotě. Flying Lotus už nepředkládá posluchačům vize zhudebněných afrických exodů do vesmíru. Jeho útěk totiž tentokrát směřuje do krajin snů.
Stejně jako sen jsou hudební příběhy na albu občas nejasné, velmi často nedořečené nebo jenom naznačené. Nit jednotlivých skladeb je často přetržená, než se člověku stačí motiv usadit v uchu, zmizí do ztracena. Tahle neukotvenost je ale zároveň největší devízou desky – má-li totiž album simulovat komplexní snový svět se všemi jeho nepsanými zákonitostmi, funguje skvěle. Předchozí desky Flying Lotuse vyžadovaly více poslechů – to proto, aby člověk našel klíč k pohybu v nekonečných zákoutích jeho hudby. Until The Quiet Comes potřebuje minimálně stejný čas – tentokrát ale z toho důvodu, aby si člověk ona zákoutí mohl vystavět sám.“ Poslechněte si celou recenzi!

00987912.jpeg

Flying Lotus – Until The Quiet Comes (Warp Records, 2012)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.