Deska týdne: Kode 9 & The SpaceApe

27. duben 2011

Dubstepoví klasikové – producent Kode9 a rapper The SpaceApe – se vrací pět let po průlomovém debutu Memories Of The Future. Nová deska se jmenuje Black Sun a zastihuje dvojici ve zcela jiné pozici. Zatímco před pětiletkou přišli pánové s revolucí (která se podařila), tentokrát obhajují své výsostné postavení na scéně, která zrobustněla, ale na druhou stranu ztratila prchavou patinu pronikavé novinky.

Producent, DJ, vlastník vlivného hudebního labelu, mentor dubstepové scény, ale i vystudovaný filosof. To všechno je rodák ze skotského Glasgow Steve Goodman, mnohem známější jako Kode9. Ve svých šestnácti (tedy na samém začátku devadesátých let) začal veřejně roztáčet vinylové placky a jak později vzpomínal, setkání s jungle a drum´n´bassem bylo pro jeho hudební dráhu zcela zásadní. Strávil nějaký čas v anglickém Warwicku, kde spolupracoval s výzkumným oddělením pro kybernetickou kulturu tamní univerzity a studoval rave kulturu, kybernetiku nebo afrofuturismus. Tam získal tento dubstepový intelektuál i doktorát z filozofie. Profil dubstepového filozofa a zakladatele labelu Hyperdub připravil Robert Candra.

„Beaty většiny skladeb vesměs jen líně přešlapují jako mátožné zombies. Energičtější skladby jsou bohužel v menšině. Z desky už na první poslech vystupuje Am I, tady se jim na jediném místě daří zhmotnit napětí mezi euforií industriálních beatů a apokalyptickými náladami, které dubstep vždycky tak uměl zachytit. Další podobné tracky Otherman nebo The Cure zůstanou na půl cesty . A očekávaná společná věc s Flying Lotusem? Závěrečný Kryon je nakonec je rozvička se syntezátory a efekty, za kterou by se nemusel stydět ani krautrockový onanista Klaus Schulze. Album z mé strany doprovázela velká očekávání, výsledek ale potvrzuje rozpaky, které vesměs zavládly po všech singlech Kode9 vydaných v posledních letech,“ říká nesmlouvavě první hodnotitel, hudební publicista Karel Veselý. Poslechněte si celou recenzi!

02316328.jpeg

Druhý recenzent, moderátor pořadu WavetroniQ Jarda Petřík ne zcela souhlasí: „Deska Black Sun, druhá společná řadovka producenta a beatmakera Kode9 a textaře a deklamátora The SpaceApe, ve výsledku ovšem rozhodně není dokonalá, má své slabší chvilky a její výjimečnost je v něm možná potřeba hledat dobu delší, než nám v dnešním uspěchaném životě naše časové možnosti a trpělivost dovolují. Moment překvapení a jedinečnosti dlouhohrající prvotiny zřejmě nové album také nepřekoná. Přesto přese všechno mi ale něco říká, že si ho v roce 2016 pustím s daleko větší chutí, než dnes činím právě s pět let starým debutem Memories Of The Future.“

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.