DESKA TÝDNE: Kontrafakt na novince Real Newz sebevědomě vysekli poklonu nastupující rapové generaci

29. leden 2020

Mladá zpěvačka Billie Eilish nedávno pobouřila část veřejnosti neznalostí rockových veteránů Van Halen. Můžou rappeři z generace vyrůstající právě na Van Halen přijít s deskou, která bude promlouvat i k o 20 let mladším lidem? Slovenská rapová trojice Kontrafakt se o to pokusila.

Piešťanská kapela Kontrafakt ve své domovské hiphopové subkultuře od počátku dělala vlny. V roce 2003 k československému rapu patřila image hipíků, kteří si na sídlišti kopou hakysákem, kouří jointy a poslouchají u toho nekonfliktní tracky od Indyho a Wiche. Kontrafakt do této idylky vlétli jako dělová koule s nekompromisním konfrontačním stylem. Šéf časopisu Bbarak David „Affro“ Maryško, který tehdy vydal jejich první oficiální singl, nedávno v rozhovoru pro server Cream vzpomínal, že Rytmus s obrovským stříbrným křížem na krku a gangsterskou vizáží tehdy působil jako úplné zjevení. Přestože od první desky E.R.A. uplynulo 16 let a rappeři Rytmus, Ego a producent DJ Anys dávno odhodili potřebu být za každou cenu konfrontační, snaha vybočovat z řady jim zůstala. Na novém albu Real Newz je to dobře vidět.

Mít za sebou tři desky s kultovním statusem a čelit obrovským očekáváním není úplně výhodná startovací čára pro skládání nového alba. Kontrafakt ale nikdy netrpěli nedostatkem sebevědomí a tuhle situaci dokázali využít ve svůj prospěch. Skutečnost, že i kdyby nahráli album lidových písniček, neskončí to úplným finančním průšvihem, jim rozvázala ruce k experimentům. To, že kapela tuto možnost vytěžila opravdu naplno, předznamenal už první singl Ideme dnu, kde Rytmus i Ego do mocného beatu freneticky mění flow i hlas a rýmy prokládají bláznivými adliby a zvuky. Ze skladby přímo čiší, jak je hudba baví a že svoji léta pilovanou techniku využívají tak, aby to byla zábava hlavně pro ně samotné.

Čtěte také

Technika obou rapperů na Real Newz ale paradoxně funguje i jako brzda nedovolující Kontrafaktu naplno vystoupit ze stopy, na kterou najel ve svých začátcích. Dokonale vypointované frázování v době xanaxové flow Lil Peepa nebo euforických výkřiků Young Thuga místy jednoduše zní trochu profesorsky. Je to poznat hlavně u klipového tracku JLo, kde se perfekcionistické sloky Ega a Rytmuse, jejichž technika v československém prostředí najde jen málo konkurentů, dostávají do přímé konfrontace se živelně neotesaným a spontánním stylem o patnáct let mladších hostujících rapperů (Zayo, Dokkeytino, Dalyb, Mirez).

Kontrafakt - Real Newz

Na druhou stranu díky dotažené hře s rytmy i frázováním, která člověka pořád drží ve střehu, není Real Newz deska, ze které se po třetím tracku stane zvuková kulisa. Samozřejmě v tom svou roli hrají i texty. To, že Rytmus i Ego jsou tak trochu baviči a že tuhle svoji stránku umí promítnout do textů, není nic nového. Na Real Newz najdete narážky na veřejné dění i víceméně nesmyslné lyrické hříčky. Rytmus dokáže v tracku JLo parodickým hlasem rozjíveně zesměšňovat hatery, kteří volají po starém Kontrafaktu, a za pár minut se vší vážností vzpomíná na svou babičku nebo naráží na slovenské korupční kauzy. Už jen zvědavost, co se všechno na albu ještě objeví za překvapení byť třeba ne úplně pozitivní –, člověka donutí poslechnout ho do konce. A když už si Real Newz jednou pustíte, díky množství různých detailů a vrstev nejspíš nezůstane u jednoho poslechu. 

Kontrafakt svou čtvrtou desku vydali těsně před Vánoci a prodeje ještě před koncem roku dalece přesáhly očekávání. Není to náhoda. V jedné věci totiž kapela neexperimentuje Real Newz je samozřejmě i dobře promyšlený produkt. Nabízí zcela vypočítavě pro každého něco, ať už je to party banger, melancholická balada, moderní trapový beat, nebo skladba se staromilskou boombapovou atmosférou. Přesto deska drží dobře pohromadě. Kromě charismatu obou rapperů na tom má největší zásluhu nesmírně kvalitní zvuk. Po této stránce se Real Newz můžou rovnat například produkci Kendricka Lamara a hravě strčí do kapsy velkou část největších světových interpretů. I kvalita zvuku vypovídá o tom, že ačkoliv se Kontrafakt rapem i beaty pouští do nových vod, dávno už nemluví k subkultuře, ale k mainstreamovému publiku.

Real Newz stěží překvapí nejmladší rapovou generaci. Extravagantní flow a adlibové výstřelky pro ni nejsou nic nového. Rytmus a Ego to vědí a s pokorou dávají velkorysý prostor rapperům, kteří se narodili, když oni už rapovali. Například v tracku Neviditelnej v podstatě sekundují Viktoru Sheenovi a Calinovi, jinde zase Rytmus vzdává hold mladému producentovi a rapperovi Dokkeytinovi. Možná, že největší ambicí Real Newz je to, co Kontrafakt rozehráli už na Navždy propojit lidi napříč generacemi.

Kontrafakt slibovali další přelomovou desku. Přehnané sebevědomí, nebo chladný odhad reality? Poslechněte si celou recenzi na Real Newz.

Kontrafakt – Real Newz (Tvoj Tatko Records, 2019)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.