Deska týdne: Please The Trees

10. říjen 2012

Please The Trees po dvou letech vydávají další desku. Jejich třetí řadovka se jmenuje A Forest Affair. Jak novinka jedné z předních tuzemských kapel obstála v Desce týdne?

Letmé setkání na Babím létě v Bohnicích, jeden šťastně zatoulaný demáč a ostrá zkouška přímo před chicagskými Dianogah. To jsou tři zásadní okamžiky předcházející existenci na tuzemské scéně výjimečného hudebního tvaru jménem Please The Trees. Ambientním noisovým hudebním plochám Some Other Place chyběl vokalista a Václav Havelka zase dlouho hledal skupinu, která by dokázala zahrát s patřičnou intenzitou a napětím písně, které nastřádal do šuplíku mimo tvorbu sólového projektu selFbrush. I v tomto případě platí, že je snazší se do tohoto pozoruhodného světa bez obav ponořit než emotivní slow-coreové písničkářsví Please The Trees nějak složitě pojmenovávat. Jste-li ale přece jen z těch, kteří potřebují vodítka, vězte, že společný jam Magnolia Electric Co., Low a Mogwai s nepřehlédnutelným frontmanem v čele by mohl znít podobně.Hudební stezky Please The Trees mapoval Pavel Zelinka.

„Jestli se obvykle něco vyčítá českým kapelám, je to určitý kalkul a očividná snaha napodobovat svoje zahraniční vzory. Daleko méně je ale těch skupin, které mají jasnou vizi, dlouhodobě se snaží ji naplnit a trendy záměrně ignorují. To je případ Please The Trees v čele se zpěvákem Václavem Havelkou. Pro Havelku je folk přirozeností a způsobem života a Please The Trees na aktuální desce přibližuje jejich možnému vrcholu. Kapela, která má za sebou turné po Spojených státech, natočila album s producentem Jonathanem Burnsidem, známým díky spolupráci s The Melvins nebo Neurosis. Volba je to výborná, jestli je něco na albu A Forest Affair opravdu na úrovni světových kapel, je to právě zvuk. Bohužel hudba žánrů, ve kterých se pohybují Please The Trees, je přece jenom postavená spíše na samotné písni než na zvuku a tady se při poslechu zjevuje důvod, proč kapela nepatří k absolutní špičce,“ říká o novince A Forest Affair redaktor Jiří Špičák. Poslechněte si celou recenzi!

02733140.jpeg

Druhý recenzent, editor Ondřej Píša, souhlasí: „I díky opravdu skvělému zvuku je A Forest Affair nejlepší deska, jakou zatím Please The Trees vydali. Pak se ale bohužel musí poukázat i na některé slabiny. Václav Havelka jednak není zrovna nejvytříbenějším básníkem. To by ale zase až tak moc nevadilo, třeba Boba Dylana si také celá řada posluchačů pamatuje kvůli melodiím a na brilantně vystavěné texty zapomínají, nebo jim třeba nerozumí. Horší je, že v případě Please The Trees to vypadá, že kvůli precizní práci na zvuku desky se skoro zapomnělo na to nejdůležitější, a sice na písně jako takové. Na albu najdeme působivé skladby: třeba úvodní Getting Ready, She Made Love To The Moon či New Heart. Jejich síla ale spočívá spíš v náladě a také naléhavém pěveckém projevu Václava Havelky, než že by byly vystavěné na melodiích, které si budeme ještě za několik let zpívat v koupelně. I tak je z desky A Forest Affair patrné hlavně to, že vznikla z lásky k hudbě. A k Americe. Doufejme, že toto album ještě není zenitem Please The Trees.“ Poslechněte si celou recenzi!

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.