Deska týdne: S Liars do černé díry

18. březen 2014

Miluji desky, které po prvních posleších k smrti nenávidím a teprve časem se proposlouchám k jejich kráse. Sedmé studiové album brooklynských Liars nazvané Mess je přesně takovou nahrávkou. Představte si ji jako kryptický zvukový monolit, do kterého se nedá jen tak vstoupit, protože cestu dovnitř si musí vaše uši poctivě odpracovat. O to větší je ale zážitek, když se konečně octnete uvnitř a všechno do sebe začne zapadat.

Liars samozřejmě nikdy netočili posluchačsky vlídné desky (a předloňské WIXIW budiž výjimkou) – novinka Mess konfrontuje fanoušky třeba hned tím, že na ní kytary definitivně nahradily syntezátory a elektronické beaty. Minulé album už tento posun naznačilo – tím pomyslným varováním byly skladby Octagon a Brats. Jenže na novince jdou Liars ještě více do hloubky a hlavně temnoty. Mess je jako klaustrofobická černá díra, v níž se rezervovaný hlas Anguse Andrewa topí v syntezátorových riffech a kovových kaskádách rytmů.

Když původně rocková kapela přestoupí na elektroniku, trochu to zavání klišé. Jenže dávat si Liars do spojitosti se současnou renesancí taneční hudby je kardinální omyl – jejich existenciální synth-pop odkazuje mnohem více do 80. let a ke kapelám jako Front242, D.A.F. nebo Nitzer Ebb. Nihilistická gotická elektronika nebo EBM se bude v recenzích nejspíše často zmiňovat, někdo si vzpomene na industriální elektro starých desek Black Dice nebo Gang Gang Dance a atmosférou se Mess zase blíží současné dark elektronice projektů, jako jsou Vatican Shadow nebo Silent Servant, který mimochodem remixoval první singl Mess On a Mission.

Největším úspěchem alba je to, jak drží pohromadě – při opakovaných posleších vystupují famózní tracky jako I'm No Gold nebo Pro Anti Anti, jinak je ale Mess hodinový koncentrát temné nálady. O nic méně důležitý je fakt, že Liars přes svůj žánrový úkrok i tady pořád zní jako Liars. Trio experimentátorů tak znovu tužilo pověst kapely, která se mění s každým albem, a přitom zůstává stejná. A stejně skvělá.

Hodnocení: 85 %
Liars – Mess (Mute Records, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.