Desky, které už brzo najedou: Broken Bells, Planety, St. Vincent

10. leden 2014

Po vynikajícím singlu After The Disco, ve kterém Danger Mouse a James Mercer namíchali úchvatně melacholickou taneční náladu, hype kolem chystané desky jejich projektu Broken Bells ještě o něco nabobtnal. Album, které naváže na čtyři roky starý eponymní debut, oficiálně vyjde čtvrtého února, už teď ale tisíce fanoušků nezávislé hudby pravidelně kontrolují hudební blogy a jiné distribuční kanály - desku After The Disco můžeme s klidem pasovat na nejočekávanější nahrávku první čtvrtiny roku 2014. Soudě podle ukázek se zatím moc nezměnilo - o producentské zručnosti Danger Mouse každý ví a o schopnosti Mercera psát chytlavé melodie taky. Překvapení ale v tomto případě nebude to hlavní.

V ranku elektronického popu bude na začátku roku vůbec dost rušno. Anglická naděje Chlöe Howl sice datum vydání debutové desky ještě nesdělila, víme ale, kdy dlouhohrající album vypustí mezi posluchače její dánská kolegyně Mø. Ta loni vydala EP Bikini Daze a zaujala třeba i početné publikum na trenčínském festivalu Pohoda. Debutová deska vycházející dánské hvězdy, která spolupracuje s producentem Diplem a bývá přirovnávána třeba ke Grimes nebo Purity Ring, vyjde už 24. února.

Linda Perhacs už svoje debutové album vydala a to v roce 1970. Deska plná křehkého písničkářství ke konci éry hippies zapadla v záplavách podobně orientovaných nahrávek, Linda proto svoji hudební kariéru předčasně ukončila a prakticky celý život se věnovala zubařině. V roce 2005 ovšem její první deska Parallelograms vyšla v reedici, Daft Punk použili jednu ze skladeb ve svém filmu Electroma a Linda se pomalu začala odhodlávat ke druhé desce. Album The Soul of All Natural Things vyjde 4. března a milovníci velkých příběhů jsou už teď pořádně nedočkaví. Takový návrat jako Linda Perhacs totiž zatím předvedla snad jenom Vashti Bunyan.

Písničkář a producent Ceo potvrzuje, že čím nepříznivější mají ve Skandinávii klimatické podmínky, o to prosluněnější je hudba, kterou Seveřané produkují. Bývalý člen kapely The Tough Alliance vydal v roce 2010 podařenou synthpopovou desku White Magic, na které dokázal velmi obratně skloubit neobvyklé postupy s čistým popem. Dvojice singlů z chystané nahrávky Wonderland zatím naznačuje, že Ceo dokázal svůj přístup posunout o něco dál - titulní skladba kombinuje baleárské rytmy s takovou porcí nadsázky a chytlavosti, že dělá z připravovaného alba jednoho z černých koňů první poloviny letošního roku.

Vydávat ale budou i známější jména - od St. Vincent už v playlistu Radia Wave jednu novou skladbu máme a přestože píseň Birth In Reverse nezapře inspirace mentora Davida Byrnea, St. Vincent je pořád dost osobitá na to, aby mohla svého někdejšího spolupracovníka překonat a vytvořit album, které se vyrovná tomu nejlepšímu z její dosavadní kariéry. Eponymní deska vyjde na konci února.

Dvě české desky na závěr - Prodavač, který si taky říká Šampón a který v minulosti hrál třeba ve Sporto, bude letos konečně navazovat na debutové EP Duchové vydané už v roce 2011. Tři roky stará kolekce čtyř autorských písní a jednoho remixu na scéně poměrně výrazně zarezonovala a dlouhohrající debut jménem Malý ráje tak právem patří mezi nejočekávanější české desky celého roku. Minimálně stejně očekáváná je deska akvizice labelu MMM - kapely Planety, která způsobila s předchozí nahrávkou Peklo, peklo, ráj ve stojatých vodách česky zpívaného kytarového popu malou revoluci. Až neustále odkládaná deska konečně vyjde, budeme se jí na Radiu Wave pečlivě věnovat.

03038580.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio