Diagnóza F: Divadlu s psychiatrickými pacienty Neklid nejde o terapii

20. srpen 2015

V Psychiatrické nemocnici Bohnice fungují už druhým rokem divadelní dílny. Jde v nich především o divadlo, nikoliv o terapii. I přesto mohou mít pro pacienty, herce, resp. neherce, přesahy do života v léčebně i do běžného života.

„Nábor do dílen děláme zhruba jednou za dva měsíce, kdy obcházíme vybrané pavilony nemocnice a po ranní komunitě pacientům v pěti minutách vysvětlíme, co děláme. Někdy jich přijde pět, někdy patnáct,“ popisuje režisér divadelního spolku Neklid Peter Gonda, jak se duševně nemocní dostávají k divadlu. Na rozdíl od většiny ostatních aktivit v nemocnici však cílem divadelních dílen není terapie. „Nejsme terapeuti a často ani nevíme, kdo z lidí, kteří k nám chodí, má jakou diagnózu. Když děláme nějaké cvičení, nějakou techniku, tak to s nimi pak probíráme, ale pouze po technické stránce, neanalyzujeme jejich pocity,“ doplňuje scénografka Jitka Pospíšilová. Pokud se v pacientech přece jen něco děje, co by patřilo do terapie, mohou téma otevřít v běžném léčebném programu.

Divadelní spolek Neklid (stejný název nese i jeden z pavilonů) připravil s psychiatrickými pacienty minulý rok už jedno představení – divadelní koláž s názvem Neklid. Aktuálně připravuje druhé s názvem Poslední případ detektiva Konečníka, jehož jedinou původní myšlenkou bylo, že půjde o detektivku. Děj i scénář se vytváří s pacienty v průběhu dílen. Zatímco běžné divadelní spolky pracují s konkrétními herci, kteří dostávají a učí se konkrétní role, v Neklidu to tak fungovat nemůže. „Pacienti bývají propouštěni, někdy se o jejich propuštění dozvíme třeba jen týden dopředu,“ popisuje poměrně velkou fluktuaci účastníků dílny Jitka Pospíšilová.

Jak se dá připravit divadelní představení za těchto podmínek? A jaké přesahy do běžného života si mohou pacienti z divadelních dílen v Bohnicích odnášet? Odpovědi nejen na tyto otázky si poslechněte v záznamu rozhovoru Diagnózy F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.