Diagnóza F: Domácí násilí

29. červenec 2011

Pokud vás váš partner ponižuje, nadává nám, zastrašuje vás, brání vám v kontaktu s rodinou či přáteli, kontroluje vás nebo vás sleduje, vyhrožuje vám, nedává vám dostatek financí nebo o ně musíte prosit, fyzicky vás napadá (uhodil vás, kopl do vás, škrtil vás aj.), nutí vás k sexu, i když odmítáte, pak jste se pravděpodobně stala obětí domácího násilí.

Více než 90% všech obětí domácího násilí tvoří ženy. Každá třetí rozvedená žena se stala obětí domácího násilí. Existují znaky, podle kterých lze poznat násilnického partnera ještě dřív, než násilí začne v plné míře. Někdy je ale přehlížíme. Domácí násilí je možné v některých případech zastavit už v začátku, ovšem vyžaduje to spoluúčast a ochotu obou partnerů. O domácím násilí se v médiích mluví hodně a často. Možná i díky tomu ženy vyhledávají pomoc dříve. Průměrně si o pomoc říkají po dlouhých sedmi letech trýznění.

O domácím násilí jsem si povídala se Zdenou Prokopovou z občanského sdružení Rosa.

Zdena Prokopová, sociální pracovnice, místopředsedkyně a spoluzakladatelka o.s. Rosa. Za 18 let působení SOS lince ROSA hovořila s více než 10.000 týraných žen.

Literatura:
Publikace pro veřejnost (zdroj: Rosa o.s.)
Publikace pro pomáhající profese (zdroj: Rosa o.s.)

Odkazy:
Občanské sdružení Rosa
Koordona – Koalice neziskových organizací proti domácímu násilí
Stopnásilí.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.