Diagnóza F: Duševní zdraví není černobílá záležitost

13. leden 2017

Možná jste si všimli, zejména na sociálních sítích, kampaně Dávám židli do kruhu #davamzidlidokruhu. Jejím cílem je mimo jiné to, aby lidé více mluvili o duševních nemocech, a tak pomyslně dali tu svou židli do terapeutického kruhu, v němž sedí lidé s duševním onemocněním, když se účastní nějaké formy skupinové terapie. Duševní onemocnění s sebou totiž stále nese určité stigma a je spojeno také s řadou mýtů.

Nejen s nimi se při své práci potkává vedoucí výzkumného programu sociální psychiatrie v Národním ústavu duševního zdraví Petr Winkler. „Jedním z nejčastějších mýtů je, že duševní zdraví je dichotomická záležitost. To znamená, že buď je člověk nemocný a patří do blázince, nebo je zdravý a může normálně fungovat. Mezi těmito dvěma póly však může být velmi široká škála.“ Určitou část duševního strádání navíc může člověk zvládnout prakticky i vlastními silami, když bude o své duševní zdraví náležitě pečovat.

Zatímco články a návody, jak pečovat o naše tělesné zdraví, se objevují prakticky v každém periodiku a ostatních médiích a jsou v jisté formě zahrnuty i ve vyučování na školách (tělesná výchova), o nějaké „duševní výchově“ se moc často nemluví. „Ve světě existují různé programy pro školy, které toto zahrnují. Některé fungují na základě všímavosti, tedy mindfulness, jiné na jógových technikách a meditacích, v Česku však podobné programy zatím nefungují,“ dodává Winkler. Právě tomuto tématu by se měl věnovat nový výzkum Národního ústavu duševního zdraví.

03780977.jpeg

Poslechněte si rozhovor s Petrem Winklerem, dejte svou židli do kruhu a nebojte se mluvit o svém duševním zdraví.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.