Diagnóza F: Jak přestat kouřit

2. leden 2014

Zhubnout, šetřit a přestat kouřit – to jsou zřejmě nejčastější novoroční předsevzetí. To poslední si někteří kuřáci dávají i opakovaně. Po několika dnech (někdy i hodinách) bez cigarety je ale doběhnou abstinenční příznaky a rozhodnutí padá v zapomnění.

Podle docentky Evy Králíkové, lékařky z Centra pro závislé na tabáku na Poliklinice Karlovo náměstí v Praze, je vlastně jedno, jestli se rozhodnete přestat kouřit 1. ledna nebo kdykoliv jindy. Každý pokus se počítá, každý den bez cigaret je dobrý. Je vlastně celkem běžné, že se první pokus o abstinenci nezdaří. Přestat kouřit bez jakékoliv pomoci a sám od sebe, se podaří asi jen třem kuřákům ze sta. Ti ostatní mají možnost využít lékařské pomoci, ať už ve formě terapeutické podpory či farmakoterapie. Tím se jejich úspěšnost zvyšuje až na nějakých 40 %.

Kromě vůle a pevného rozhodnutí nekouřit je také důležité, jak na kouření budete vzpomínat. Pokud s nostalgií, jak to „tenkrát bylo fajn“ a budete se užírat myšlenkou, že už si „nemůžete či nesmíte nikdy zapálit“, je velmi pravděpodobné, že se ke kouření zase vrátíte. Ovšem i každou situaci, ve které jste se ke kouření vrátili, můžete ve výsledku využít k tomu, abyste se o své závislosti a o tom, jak funguje, dozvěděli víc.

Rozhovor s doc. MUDr. Evou Králíkovou, CSc., o praktické stránce pokusů o nekouření si můžete poslechnout zde.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.