Diagnóza F: Jídlo sytí naše duše

6. únor 2014

Jídlo už v našich životech dávno neplní jen funkci něčeho, co děláme, abychom přežili. Je prostředkem společenského setkání i zdrojem libosti. Pro někoho může být vášní a pro jiného závislostí.

Když se mluví o poruchách příjmu potravy, většinou se nám vybaví pojmy jako mentální anorexie nebo mentální bulimie, zkrátka nemoci přisuzované téměř výhradně dospívajícím dívkám a mladým ženám, které touží po štíhlé postavě. Mezi poruchy příjmu potravy však patří i psychogenní přejídání. Cesta k němu nemusí být nutně dlážděna touhou po štíhlosti. Jídlem sytíme totiž nejen hlad našeho žaludku, ale i hlad naší duše. Stačí trocha něčeho sladkého či tučného a mozek obratem začíná produkovat serotonin a další látky, které nám zlepší náladu. Ovšem jako při každé závislosti nám i při konzumaci nezdravých jídel roste tolerance. Pro požadované množství serotoninu je třeba zkonzumovat více jídla.

Případů morbidní obezity, jakou známe z reportáží nejčastěji z USA, u nás ještě tolik nemáme, respektive není jich tolik a zatím se ani čeští pacienti neprojídají do takových velikostí, aby je převážely jeřáby, nicméně není vyloučeno, že k tomu také dojdeme. Ostatně zdravé stravovací návyky panují jen v nevelkém množství rodin.

Když má někdo problém s extrémní štíhlostí, okolí si toho po čase většinou všimne. Když někdo jídlo používá jako řešení stresu či úzkosti, jako by nám to bylo skryto, nadváha je přece tak běžná. Vždyť kdo z nás si při stresu nekoupil čokoládu, nezašel do cukrárny. Ovšem i zde (možná že více než kde jinde) platí, že nic se nemá přehánět.

03053133.jpeg

Trpí „přejídači“ vedle přejídání i jinými duševními poruchami? Jak se léčí přejídání? A proč se častěji léčí lidé s anorexií než ti, již se přejídají, ačkoliv těch je mezi námi mnohem víc? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru Diagnózy F profesorka Hana Papežová z Centra pro poruchy příjmu potravy na Psychiatrické klinice 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Univerzity Karlovy v Praze.

Odkazy:
Centrum pro poruchy příjmu potravy PK 1. LF a VFN UK
Asociace poruch příjmu potravy

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.