Diagnóza F: Krize středního věku

6. prosinec 2012

Nedá se říct, že by se o krizi středního věku nemluvilo. Málokdy o ní ale mluví ti, kterých se v daný okamžik týká. Častěji ji zmiňují jejich partneři a kamarádi, popř. pobavené okolí. Krize středního věku může působit někdy poměrně směšně. O krizi středního věku se taky někdy taktně mlčí.

Krize středního věku přichází většinou kolem 35.–40. roku života. V době, kdy si člověk uvědomí, že je zřejmě v polovině svého života a některé ze svých životních cílů, byť byly jen utopické, prostě už nestihne zrealizovat. Když je člověku kolem čtyřicítky, zřejmě už se nestane nejrychlejším cyklistou na světě, pravděpodobně nedobude vesmír a možná už ani do postele nedostane roztomile nesmělou dospívající dívenku. A to je někdy neveselá představa. Řada lidí se pak snaží chytit ujíždějící vlak svého mládí, a to i za cenu, že působí místy až trapně.

Jak vypadá krize středního věku? Jak se liší u žen a mužů? Jak přežít krizi středního věku aniž by člověk vypadal jako politováníhodný pitomec, který se snaží dohnat ztracené mládí? O tom jsem si povídala s psychiatrem a psychoterapeutem MUDr. Tomášem Rektorem.

MUDr. Tomáš Rektor, psychiatr a psychoterapeut, absolvent výcviku v hlubinné terapii SUR, aktuálně v psychoanalytickém výcviku. Vedoucí týmu psychiatrů a psychologů působících v rámci zařízení TERAPIE.INFO

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.