Diagnóza F o autismu: Život Sheldona Coopera by v reálu tak vtipný nebyl

31. březen 2017

Filmové, respektive seriálové postavy Rainman a Sheldon Cooper sice dávají možnost nahlédnout do světa lidí s poruchou autistického spektra, ovšem (což je pochopitelné, vzhledem k filmovému zpracování) akcentují jen určité rysy osobnosti lidí s touto poruchou. Například reálný život seriálové postavy Sheldona Coopera by velmi pravděpodobně zdaleka nebyl tak vtipný.

Když hovoříme o autismu, mluvíme zároveň o celé řadě obtíží, s nimiž se lidé potýkají a které mají různou intenzitu. Proto se také častěji volí vhodnější termín poruchy autistického spektra. V Diagnóze F jsme se tentokrát věnovali více osobám s Aspergerovým syndromem a jejich nesnázím v běžném životě, například při uplatnění na pracovním trhu. „Tito lidé mají často potíže s komunikací, mají rigidní myšlení, to znamená, že když po nich někde chtějí v inzerátu na pracovní místo komunikativnost a flexibilitu, většinou se o podobnou pozici ani neucházejí,“ vysvětluje pracovní konzultantka a sociální pracovnice organizace Nautis, Dominika Linhartová.

Tak jako se různí míra intenzity potíží zmíněných osob, tak se liší i to, jak se tyto potíže v běžném životě projevují. „Pro někoho je těžké zvládnout komunikaci při pracovním pohovoru, jiný člověk by pracovní pohovor zvládnul v pohodě, ale má problém vstoupit do nové budovy,“ říká Dominika Linhartová. Právě od těchto konkrétností se pak odvíjí nácviky, které s klienty v rámci své práce dělá.

Poslechněte si Diagnózu F o autismu a o tom, zda můžou lidé s autismem hrát divadlo. A taky o tom, jak se i vy můžete zapojit do aktivit u příležitosti Světového dne porozumění autismu, který připadá na 2. dubna.

Odkazy:
Nautis, z.ú. (Národní ústav pro autismus)
Divadelní spolek Dr.amAS

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.