Diagnóza F: Poruchy spánku

13. září 2012

Když se řekne porucha spánku, asi většina lidí si představí nespavost a měli-li bychom ji přiřadit nějaké věkové skupině, zřejmě ji umístíme automaticky k seniorům. Jenže poruch spánku je více a trpí jimi klidně i velmi malé děti.

Za některé poruchy spánku si můžeme sami (u miminek jsou to pak jejich rodiče), některé jsou ovlivněny naší genetikou. Vrozený máme také určitý životní rytmus. Někdo je aktivnější večer a ráno se mu špatně vstává a jiný to má naopak. Lze „sovy“ přeučit na „skřivany“? A jak se s denním rytmem perou nevidomí, kterým v ladění nepomáhá denní světlo, resp. stmívání? Ještě těžší to mají, když si uvědomíme, že naše biologické hodiny jsou běžně nastaveny nikoliv na 24 hodinový den na 25 hodinový cyklus, který se upravuje právě díky střídání světla a tmy.

Poruchy spánku nejsou o nespavosti. Můžeme mluvit i o druhé straně škály – o chorobné spavosti. Jak se projevuje? A jaký je rozdíl mezi chorobnou spavostí a leností? Jak se vlastně spánkové poruchy diagnostikují? A jak se spí ve spánkové laboratoři? A co náměsíčnost? Máme náměsíčné budit, nebo když to uděláme, stane se mu něco špatného? Jak souvisí náměsíčnost s intenzitou měsíčního svitu při úplňku? A patří mezi poruchy spánku i noční dušení, resp. spánková apnoe?

O spánku z mnoha úhlů pohledu a také o spánkové hygieně, jejíž dodržování možná část našich poruch spánku vyřeší jsou dva díly Diagnózy F s profesorkou Soňou Nevšímalovou.

První část rozhovoru

Druhá část rozhovoru

O hostovi:
prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrCs., přednostka neurologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze

Literatura:
Nevšímalová, S.: Poruchy spánku a bdění

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.