Diagnóza F: Rozvod není problém?

4. listopad 2011

Statistiky mluví jasně – v současnosti se v ČR rozvádí každé druhé manželství. Čím to? Jako bychom pozapomněli hodnoty, se kterými se do manželství vstupuje.

Jako bychom tam s nimi možná ani nevstupovali. Jako by byl rozvod něco zcela normálního, na co jsme zvyklí. Sázka do loterie. Buď nám to spolu bude klapat, nebo nám to klapat nebude a půjdeme od sebe. Rozvod přece není problém.

O tom, jaké může mít rozvod dopady na život obou (bývalých) partnerů a jejich dětí, ale také o tom, jak rozvodu předejít, popř. jak se dobře / rychle / kultivovaně / bezbolestně rozvést, jsem si tentokrát povídala s psychoterapeutem a rodinným poradcem, PaedDr. Michaelem Chytrým.

Za zmínku i mimo zvukový záznam rozhodně stojí fakt, že vztahy samy o sobě zpravidla nefungují a je potřeba do nich investovat, někdy i když se nám nechce. Stačilo by jen desetinu toho, co investujeme do svých pracovních ambicí a vztahy by možná fungovaly lépe…

PaedDr. Michael Chytrý, psychoterapeut a rodinný a partnerský psychoterapeut. Předseda odborné společnosti SUR o.s. – Sdružení pro vzdělávání v psychoterapii, místopředseda Sdružení výcvikově terapeutických komunit KUŠ, člen Dozorčí rady Českého institutu pro supervizi, člen Společnosti pro návykové nemoci LK JEP, člen a supervizor SOFT (Society of Family Therapy), člen Britské odborné společnosti pro psychoterapii a rodinnou terapii, akreditovaný člen EAP (Evropské asociace psychoterapie) a EAS (Evropské asociace pro supervizi).

Literatura
Smith, Heather: Děti a rozvod
Špaňhelová, Ilona: Dítě a rozvod rodičů
Tyber, Edward: Děti a rozvod

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka