Diagnóza F speciál: Život s autismem

28. květen 2015

Poruchu autistického spektra má v populaci asi jeden člověk ze sta. Americké výzkumy hovoří dokonce o jednom člověku z cca šedesáti. Lidé s autismem mohou žít celkem „normální“ život, ovšem pod pojmem normální si v tomto kontextu lze představit prakticky cokoliv.

Do tématu speciálu nás uvedla psycholožka Mgr. Veronika Šporclová z APLA – Asociace pomáhající lidem s autismem, se kterou jsem si povídala o tom, jak nemoc vzniká, zda na jejím vzniku mohou mít svou vinu i rodiče (jak se dřív předpokládalo) a jak se pak lidem s autismem žije.

Autismus je jedna z poruch, na které v současné době neexistuje farmakologická léčba. Ovšem pokud je u dítěte diagnostikována včas, lze mu vhodným pedagogickým přístupem umožnit žít běžný život, chodit do běžné školy a třeba i pomoci mu rozvinout případné specifické nadání, které pak může použít v zaměstnání. To vše za předpokladu, že k autismu není přidruženo mentální postižení, které se objevuje u zhruba poloviny nemocných. Ta druhá polovina může fungovat. Trochu jinak, ale může. A i když to někdy vypadá, že mají svůj svět, mohou velmi silně toužit po blízkém, přátelském či partnerském vztahu. A i v něm jim to může svým způsobem klapat.

03396943.jpeg

Život s autismem bude tématem Diagnózy F i v následujících týdnech – těšit se můžete na rozhovor s mladým mužem, který žije s diagnózou Aspergerův syndrom (jedna z poruch autistického spektra), do pořadu přijde také ředitelka organizace APLA Magdalena Čáslavská, která představí služby, které mají lidé s autismem k dispozici a mohou je využít, a také přiblíží jejich fungování v práci. Další pohled na téma života s autismem přinesou rodiče, kteří mají autistické dítě.
Poslouchejte Diagnózu F a dozvíte se víc nejen o autismu.

Odkaz:
Asociace pomáhající lidem s autismem

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.