Diddyho arogance ho dostala až sem, nikdo se mu neodvážil postavit, říká atlantský novinář A. R. Shaw

7. říjen 2024

Kauza Seana Combse, známého také jako P. Diddy, otřásla hudebním průmyslem i širokou veřejností. Obvinění, kterým v současnosti čelí, od vydírání a sexuálního obtěžování, až po obchodování s lidmi, odhalují jeho dosud skrytou stránku a podrývají Combsův pečlivě budovaný obraz úspěšného podnikatele a hudební ikony. Případ také vyvolává širší otázky ohledně zneužívání moci, které není specifikem hudebního průmyslu, ale také problémem zakořeněným v celé společnosti.

Na úvod bych ráda Seana Combse aka P. Diddyho představila. Všimla jsem si totiž, že někteří lidé – hlavně mladší generace – často ani neví, o koho jde. Jak se mu vlastně podařilo vybudovat svojí pozici v rapové komunitě a co ho dělá tak dominantní postavou?

Začátky Seana Combse, známého také jako Diddy, P. Diddy nebo Puff Daddy, jsou skutečně inspirativní, pokud ho vnímáme jako osobu, která dokázala vytvořit něco výjimečného prakticky z ničeho. Už na počátku své kariéry investoval do své budoucnosti obrovské množství tvrdé práce, zejména během studií na vysoké škole. Navštěvoval Howardovu univerzitu ve Washingtonu D.C., která je historicky černošskou vysokou školou. V průběhu prvního nebo druhého ročníku studia získal stáž v nahrávací společnosti Uptown Records, což byl na konci osmdesátek a začátku devadesátek hip-hopový a R&B label.

Novinář a autor knihy Trap History A. R. Shaw

Diddy, tehdy ještě jako stážista, pravidelně dojížděl vlakem z Washingtonu D.C. do New Yorku. Velmi rychle se pak vypracoval na producenta, tanečního koordinátora, až se stal jedním z vedoucích pracovníků labelu. Nakonec ho ale Andre Harrell, generální ředitel a Diddyho tehdejší mentor, z nahrávací společnosti vyhodil.

Po propuštění si Diddy založil vlastní label, Bad Boy Records, a zbytek je historie. 

Pojďme ale k věci. P. Diddy totiž momentálně čelí více než stovce závažných obvinění. Jaké jsou klíčové body, které byly proti němu vzneseny?

Ano, myslím, že minulý měsíc byl Diddy obviněn Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). FBI používá termín „racketeering“, což se dá přeložit jako vydírání, a znamená to, že někdo zneužil organizaci k trestné činnosti. V tomto případě tvrdí, že Diddy využíval své podnikání k osobnímu sexuálnímu potěšení. To je poněkud neobvyklé, protože většinou, když se mluví o vydírání, lidé využívají své firmy k obchodu s drogami nebo pro politické účely. Zároveň se zmiňuje i obchodování s lidmi, což je jeden z klíčových bodů tohoto případu. Pro celou hip-hopovou komunitu je šokující, že to dospělo až sem. Kdybyste se lidí zeptali před rokem, jestli si myslí, že Diddy skončí ve vězení za něco takového, těžko by tomu uvěřili.

Jaký význam mají v hiphopové subkultuře party jako takové? Co P. Diddyho spojuje s postavami jako Biggie Smalls a Tupac? A co o něm prozrazují jeho texty? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.