Digitální světy Pavla Mrkuse

29. leden 2013

Dva vítěze má letos cena Osobnost roku, která se uděluje žijícím autorům za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku. Stejný počet bodů od odborné poroty získali Krištof Kintera a Pavel Mrkus. Je to zatím poprvé, kdy se něco takového v jedenáctileté historii ceny stalo.

Krištof Kintera zaujal výstavou Výsledky analýzy v Galerii hlavního města Prahy a Pavel Mrkus porotu přesvědčil výstavou Next Planet v Domě umění města Brna. Krištofa Kinteru už z našeho vysílání dobře znáte, proto jsme dnes od 14 hodin představili druhého laureáta ceny Osobnost roku, Pavla Mrkuse.

Pavel Mrkus v loňském roce intenzivně vystavoval u nás i v zahraničí a k tomu učil na UJEP v Ústí nad Labem. Měl vůbec čas sám navštívit nějakou výstavu? Co pro něj bylo nejsilnějším zážitkem roku 2012? Jaká témata rozváděl na oceněné výstavě Next Planet? Kde můžeme vidět zvukové ztvárnění Kupkova obrazu Cesta k Amorfě, které chystá na nadcházející víkend? Poslechněte si rozhovor:

Cena Osobnost roku je organizována časopisem Art+Antiques a portálem artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu. O vítězích rozhodovala desetičlenná odborná porota, jejímiž členy letos byli Radek Horáček, Ondřej Chrobák, Magdaléna Juříková, Tomáš Knoflíček, Rostislav Koryčánek, Lenka Lindaurová, Pavlína Morganová, Marek Pokorný, Hana Rousová a Petr Vaňous. Na webu Artalk je také zveřejněné i hlasování čtenářů, podle kterého vyhrál Stanislav Kolíbal s retrospektivní výstavou „Jiný svět“ která na začátku ledna 2013 skončila v Jízdárně Pražského hradu.



Spustit audio