Distrikt: Petice za lepší metro, Metropolitní plán a lidová kuchyně v českých městech

17. září 2016

Nové stanice metra na lince D a Metropolitní plán jsou dvě témata, kterými Praha v poslední době žije. Vizualizace nových stanic připadají velké části Pražanů nepřístojně retro, evokují totiž prý to nejhorší z architektury 90. let. Vznikla dokonce petice za vyhlášení architektonických soutěží na nové stanice. Návrhy vzešlé z kanceláří vítězných architektů by podle ní byly kvalitnější než to, co na webu zveřejnila společnost Metroprojekt, která metro navrhuje a staví už od jeho počátků v 70. letech. Pražské metro, ale i Metropolitní plán jsme rozebírali se dvěma pražskými aktivisty, kterým se podařilo předejít demolici Libeňského mostu – Adamem Scheinherrem a Petrem Zemanem.

Oba dva se totiž podíleli také na vzniku petice za lepší metro. Co všechno petice požaduje a co je podle nich dobře a co špatně v souvislosti se stávajícím návrhem Metropolitního plánu, se dozvíte z rohovoru, který uslyšíte v první části Distriktu.

03703708.png

V kontextu české debaty o veřejném prostoru se minulý týden odehrála skutečná událost roku – na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se objevila intervence do veřejného prostoru nazvaná Vnímání. Distrikt se o události, kterou si České Budějovice budou ještě dlouho pamatovat, pouze zmiňuje. Rozhovor s autorem dřevěné konstrukce, která vystavuje místní barokní kašnu jako výjimečný šperk a upozorňuje na stav celého českého veřejného prostoru, si můžete poslechnout tady.

Závěrečný Výběr Distriktu připravila Jana Pakočka z blogu Vývařovna, se kterou jsme se bavili o fascinaci lidovými jídelnami. Pakočka pro Distrikt vybrala tři místa, která má typicky spojená s vývařovnami – české Semily, moravskou Podkopnou Lhotu a taky Řím, kde tři roky žila.

03695139.jpeg

Playlist
Princess Nokia – Bart Simpson
Isiah Rashad – 4r Da Squaw
Zack De La Rocha – Digging For Windows
Vince Staples feat. ASAP Rocky – Prima Donna
Princess Nokia – Tomboy

Spustit audio