Do černé díry se Sunn O)))

11. únor 2014

Američtí dronemetalisté Sunn O))) pravidelně zásobují fanoušky různými limitovanými edicemi živáků či rarit z archivu, na regulérní studiovou desku už ale čekáme od roku 2009, kdy vydali svůj dimenzionální portál Monoliths & Dimensions. Jejich aktuální album Terrestrials – kolaborace s norskými experimentátory Ulver – má k pokračování zmíněné desky rozhodně nejblíže za poslední čtyři roky.

Společně na něm posouvají hranice experimentálního metalu směrem k free jazzu či ambientu. Další novinka Sunn O))) – dvanáctipalec La Reh 012 – je naopak připomenutím minimalistické esence jejich koncertů.

Norští vlci Ulver jsou pro Sunn O))) ideálními parťáky – za dvě dekády své existence prošli podobnou cestu od ortodoxního metalu k volnomyšlenkářským zvukovým experimentům, které ale pořád čerpají z černočerných kořenů žánru. Se Sunn O))) se stejně dobře shodnou na Black Sabbath jako na jménech Conrad, Riley, Glass či Alice Coltrane, tudíž tři položky Terrestrials nabízí nejen kytarové dronění, ale i zvuky klasických nástrojů – první „větou“ Let There Be Light se proplétá trumpeta, v závěrečné Eternal Return zní klavír a smyčcové nástroje. Hlavní slovo ale mají samozřejmě pomalu se rozvíjející riffy, které vtahují posluchače do černé díry.

Jádro Terrestrials vzniklo při studiové improvizaci v roce 2008 a dalších pět let trvalo, než Stephen O'Malley a Kristoffer Rygg nahrávku dopilovali ve studiu. Vzhledem k dataci na ni lze tedy pohlížet jako na sourozence Monoliths & Dimensions, kde O))) míchali soudobou vážnou hudbu a drone metal podobným způsobem, byť v mnoha ohledech úspěšněji a s širším zásobníkem nápadů. Podobnou variací na už jednou slyšené je singl La Reh 012, který nabízí čtyřicet minut kytarové stěny dronů ve stylu prvních dvou desek Sunn O))) The Grimmrobe Demos a 00 Void. Nahrávka vznikla vloni v Los Angeles a americké duo nepředstírá, že jde o něco víc než o improvizaci nebo ještě přesněji jen nahranou zvukovou zkoušku. Vinyl La Reh 012 je tak určený hlavně pro sběratele artefaktů značky Southern Lord.

03060070.png

Fanoušci Sunn O))) čekají, kam se metaloví experimentátoři vydají teď, obě lednové desky jim toho ale příliš nenapoví a spíše jen znovu shrnují jistá období v dějinách kapely. Přinejmenším poslední skladba z Terrestrials – Eternal Return – je ale výrazným příspěvkem do jejich diskografie a stojí za slyšení.

Čtěte také

Sunn O))) & Ulver – Terrestrials (Southern Lord, 2014) Hodnocení: 75 %
Sunn O))) – LA REH 012 (Southern Lord, 2014) Hodnocení: 40 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio