Do coloradské knihovny dorazila po 105 letech nevrácená kniha

19. duben 2024

V únoru 1919 si čtenář v knihovně Forta Collinse v americkém Coloradu vypůjčil knihu Ivanhoe spisovatele Waltera Scotta. A už ji nikdy nevrátil. Výtisk jiný čtenář knihovně vrátil až před pár měsíci – po sto pěti letech. O pozoruhodném příběhu informuje server Smithsonian Magazine.

„Knihu vrátila jedna nejmenovaná žena, která ji dostala od svého bratra, který ji zase našel ve věcech svojí matky v Kansasu,“ uvedla Annaclaire Crumpton, zaměstnankyně Poudre River Public Library District, jak se teď knihovna jmenuje.

Uvnitř knihy je záznam o jejích výpůjčkách. Z něj vyplývá, že byl historický román vypůjčen pouze třikrát, než na více než sto let zmizel. V knize jsou také přiložená výpůjční pravidla. Pokuta za den zpoždění při vrácení tehdy činila dva centy. Z toho vyplývá, že by teď majitel musel zaplatit pokutu 760 dolarů, při připočtení inflace by to ale bylo už 14 tisíc dolarů, to je více než 330 tisíc korun.

Neznámý čtenář, který si tehdy knihu vypůjčil, má podle serveru Smithsonian Magazine štěstí. Knihovna totiž přestala v roce 2020 pokuty vymáhat.

„V knize jsou poznámky a je vidět, že o knihu se čtenář hezky staral, zajímalo by mě, kolik generací si ji předalo, kolik rodičů ji dalo svým dětem,“ uvedla knihovnice z coloradské knihovny. Je tak zřejmé, že kdyby dnes čtenář, který si knihu tehdy půjčil, žil, vedení knihovny by se na něj nezlobilo.

autor: Marcel Faltys
Spustit audio
  • Kanadský tým fotbalistek špehoval dronem soupeřky. Část výpravy letí domů

    26. červenec 2024
    Trenérka kanadského fotbalového týmu žen Bev Priestman

    Ženský fotbalový tým řeší krátce po začátku turnaje na olympijských hrách skandál. Spolupracovník kanadského fotbalového týmu špehoval trénink hráček Nového Zélandu pomocí dronu. Informuje o tom server The Verge.

    „22. července přeletěl dron přes trénink ženského fotbalového týmu Nového Zélandu v St. Étienne,“ uvedl k incidentu olympijský výbor Nového Zélandu (NZOC). „Členové týmu to okamžitě nahlásili policii, která našla pilota.“

    Fotbalovou výpravu hned po skandálu musela opustit asistentka Jasmine Mander a videoanalytik Joey Lombardi. Právě Lombardi, na olympiádě ve funkci pomocného člena kanadského týmu, drony řídil. Po zadržení policií přiznal, že pomocí malých bezpilotních letounů sledoval novozélandské hráčky.

    Kvůli této aféře končí také trenérka Bev Priestmanová. Ta sice o ničem podle vlastních slov nevěděla, cítí se ale za situaci spoluzodpovědná. Vedení týmu kanadských fotbalistek na olympiádě převzal asistent Andy Spence.

    Fair play je nejvyšší princip sportu. Jednání zúčastněných neodráží kanadské hodnoty ani hodnoty sportu, reagovala kanadská ministryně sportu a tělesných aktivit Carla Qualtroughová, která se za nesportovní jednání omluvila. Kanadský olympijský výbor ještě přidal, že fotbalový personál bude muset absolvovat povinné etické školení.

    Kanadský ženský fotbalový tým je obhájcem olympijského vítězství. V roce 2021 získal zlato na hrách v Tokiu. Špionáž na tréninku proto překvapila i proto, že Kanaďanky jsou v úvodním zápase proti Novému Zélandu jasnými favoritkami. Ve skupině mají ještě domácí Francii a Kolumbii.

  • Vídeň je nejlepším městem pro život. Už potřetí za sebou

    26. červenec 2024
    Vídeň

    Zpravodajský magazín The Economist zvolil letos Vídeň už potřetí v řadě nejlepším městem pro život na světě. Do první desítky se dostala ještě tři další evropská města: Kodaň, Curych a Ženeva. Žebříček „Global Liveability Index“, který magazín zveřejňuje už od roku 2004, porovnává 173 velkých měst po celém světě.

    V roce 2018 se Vídeň stala vůbec prvním evropským městem, které se umístilo v čele žebříčku. Nahradila tehdy Melbourne, které se drželo na pozici nejpříjemnějšího města pro život předchozích sedm let. V letech 2019, 2022 a 2023 si Vídeň první místo udržela. Vedle hodnocených kritérií jako zdravotní péče, vzdělání, infrastruktura a kultura dokázala letos zabodovat především v oblastech bezpečnosti a stability.

    Město příjemné pro život je samozřejmě do značné míry subjektivní pojem a Globální index časopisu The Economist není neomylný. Skóre se určuje na základě souboru referenčních kritérií. V rámci stability se například zohledňuje hrozba terorismu, výskyt občanských nepokojů a úroveň kriminality. V oblasti zdravotní péče a vzdělávání se posuzuje kvalita a dostupnost služeb. V kategorii infrastruktura se hodnotí veřejná doprava, silnice, dopravní spojení, bydlení a veřejné služby. Nejpříjemnějším regionem k životu na světě je podle žebříčku západní Evropa. Umístila se na prvním místě ve čtyřech z pěti kategorií. V letošních výsledcích 30 západoevropských měst dosáhlo celkového průměrného skóre 92 bodů ze 100.

    Největší propad zaznamenal Tel Aviv. Za rok se propadl o 20 míst z 92. na 112. místo, a to hlavně kvůli dopadům války v Gaze, a také kvůli ztrátám v kategoriích kultura, životní prostředí a infrastruktura.

  • Seznamka LGBTQ+ na olympiádě ztížila vyhledávání. Grindr chce chránit sportovce

    26. červenec 2024
    Grindr podobná omezení zavedl i na předchozích olympijských hrách (ilustrační foto)

    Aplikace Grindr pomáhá seznamování mezi gayi a bisexuály. Mezi nejpopulárnější na světě patří i díky možnosti lokalizace pomocí GPS. Na letošních hrách v Paříži ale Grindr zakázal některé funkce sdílení polohy. Jak upozorňuje server CNN, chce tak chránit LGBTQ+ sportovce před obtěžováním nebo stíháním.

    Někteří uživatelé si tento týden všimli, že v olympijské vesnici v Paříži nemohou v aplikaci používat funkci „prozkoumat“. Ta umožňuje měnit polohu a prohlížet si profily. Je to záměr, potvrdil Grindr. Společnost v příspěvku na blogu vysvětlila, že sportovce, který není tzv. „vyoutovaný“, nebo pochází ze země s přísnými zákony proti LGBTQ+, by mohlo používání aplikace vystavit riziku.

    Grindr podobná omezení zavedl i na předchozích olympijských hrách. A některé funkce v aplikaci byly omezené už během olympiády v roce 2016. Na nich heterosexuální autor Daily Beast informoval o používání Grindru k setkávání se sportovci v olympijské vesnici v Riu de Janeiru. Příběh mnohé uživatele seznamky rozzlobil. Autor, který odhalil homosexuální sportovce, sice neprozradil jména, ale zveřejnil jejich popisy.

    Společnost Grindr (GRND) nedávno oznámila ambiciózní plány na růst. Chce se zbavit pověsti rychlé seznamky pomocí nových nástrojů. Od nich si slibuje, že pomohou uživatelům najít dlouhodobé vztahy. Akcie společnosti za letošní rok vzrostly o více než 30 %.

  • Kamala je brat. TikTok trendy a memes odstartovaly prezidentskou kampaň Kamaly Harris

    25. červenec 2024
    Americká viceprezidentka Kamala Harrisová

    V pondělí se na profilu bývalé prezidentské kampaně Joea Bidena na sociální sítí X objevil neonově zelený banner s nápisem “kamala hq”. Kamala Harris tak oficiálně odstartovala svou prezidentskou kampaň a plně přijala svou roli ikony tzv. brat summer, za kterou jí označila generace Z.

    Termín „brat summer“ odkazuje na červnové album Charli XCX nazvané „BRAT“ (spratek), které vyvolává představu léta plného divoké zábavy a večírků. Ještě před oficiálním zahájením kampaně Harris si uživatelé TikToku oblíbili její videa, kde tančí a směje se. Klipy se staly ještě více virálními, když se objevily zprávy o Bidenově odstoupení z voleb, píše americký sever CBS News.

    I právě tato virální videa na TikToku jsou často zbarvena do neonově zelené a používají písně z alba „BRAT“. Obsahují také velmi populární hlášku Harris o kokosovníku, který pochází z projevu, kde politička cituje svou matku: „Nevím, co je to s vámi mladými lidmi. Myslíte si, že jste spadli z kokosovníku? Existujete v kontextu všeho, v čem žijete, a toho, co bylo před vámi.“

    Spojením těchto zdánlivě nesouvisejících témat vytvořili uživatelé sociálních sítí virální videa s Kamalou Harris. Některá mají přes 2 miliony zhlédnutí a přes půl milionu lajků. Charli XCX uvedla, že být „brat“ znamená být „tou holkou, která je trochu chaotická, ráda se baví a možná někdy říká hlouposti“, a sama Harris tento titul udělila, když řekla: „Kamala JE brat.“

    Asociace demokratických místopředsedů států teď prodává merch s nápisem „demo(brat)“, a vyzývá mladé lidi k volbám: „Všechny 365 party girls pojedou k volbám ve svých demo(b)rat tričkách, aby tento listopad volily Kamalu Harris a demokraty z celé volební listiny.“

  • Naše koně mají zlatý podkovy. Opulentní léto s Radiem Wave a GHMP pokračuje!

    25. červenec 2024
    Opulence I. v areálu zámku Troja

    S Anetou Martínkovou budou tentokrát debatovat kurátorka sbírky starého umění Národní galerie Andrea Steckerová a hudební publicistka Kristina Hamplová. Jaké hédonistické figury můžeme najít v rapu i baroku? Proč nás tolik baví sledovat lidi překračující hranice přijatelného a co nám jejich umění říká o životě? I na takové otázky budou hostky odpovídat.

    O první hudební číslo se postará Venktovka. Tento nebeský hudebník v roce 2022 konečně vydal svojí debutovou deskou Princ Nahuel, na které nachází zvuk, který je na lokální scéně do jisté míry zjevením. Zářivé vokály s mlhavým autotunem jsou usazené na současných produkcích, jenž oscilují mezi mnoha polohami. Čeká na vás zkrátka nebeský zážitek.

    Opulence II.

    Večer zakončí Sawsane, česko-irácká rapperka a profi tanečnice zabývající se urban styly. Na show ji uvidíte a uslyšíte rapovat opravdu živě, full playback zde nehrozí. Spolu s ní se můžete těšit i na tanečníky a hypemany, kteří společně vytvářejí ohnivou atmosféru. Pódium tentokrát najdete na jiném místě než posledně, stále ale zůstává v bezprostřední blízkosti Zámku Troja. Nezapomeňte proto sledovat událost na FB a sociální sítě Radia Wave.

  • Meta odstranila desetitisíce účtů spojených se sexuálním vydíráním. Pocházely z Nigérie

    25. červenec 2024
    Facebook

    Společnost Meta odstranila asi 63 000 instagramových a facebookových účtů registrovaných v Nigérii spojených s tzv. sextortion neboli sexuálním vydíráním. Některé stažené profily dokonce pracovaly na zapojování dalších lidí do podvodů a nabízely manuály či tipy, jak tyto kyberzločiny páchat.

    Termín sextortion vznikl spojením slov sex + extortion a označuje vydírání, při kterém jsou využívány intimní materiály osoby. Rostoucí počet těchto případů zvýšil tlak na společnosti, jako je Meta, aby proti kyberzločincům tvrdě zasáhly.

    Pachatelé sexuálního vydírání na internetu vystupují pod jinou identitou s cílem uživatele přimět, aby poslal své intimní fotografie či videa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ často tak, že nejprve obrázek zašlou sami a na oplátku o něj požádají, informuje BBC. Později ale odesílatelům hrozí, že pokud nezašlou platbu, budou jejich intimní snímky veřejně rozšiřovány.

    Podle americké FBI se terčem sextortion stále častěji stávají děti a mladiství, zejména dospívající chlapci. „Obvykle se to týká dětí mezi 10 a 17 lety, zaznamenali jsme ale i oběti ve věku 7 let. Tento typ zločinu je tak srdceryvný a těžko odhalitelný i proto, že se oběti bojí a stydí,“ řekl americkému NPR ředitel FBI Chris Wray.

  • S permanentkou do kina: Německo se snaží motivovat diváky k vyšší návštěvě promítacích sálů

    24. červenec 2024
    kino, divadlo, diváci, ilustrační

    Německo pro návštěvníky kin připravilo permanentku do kina. Díky ní by mohli Němci nově do kin chodit neomezeně. Nový projekt se snaží v lidech znovu probudit lásku ke kinu a podpořit tak filmový průmysl. Informuje o tom web Euronews.

    Projekt, který nese název Cinfinity bude spuštěn po celém Německu. Stejně jako třeba na running sushi zaplatíte částku a můžete sníst, kolik chcete, s novou permanentkou byste se mohli do sytosti dívat na libovolné filmy. Projekt bude spuštěn po celém Německu a za neomezený vstup do kin dáte v přepočtu zhruba 300 korun měsíčně. Průměrná cena vstupenky se teď v zemi přitom pohybuje kolem 250 korun za film.

    V současné době se do systému přihlásilo více než 100 komplexů kin. Německá spolková filmová rada předpovídá, že systém by měl zvýšit počet návštěvníků kin o 10-20 %. 

    Vzhledem k tomu, že návštěvnost kin je neustále ohrožována streamovacími platformami, je předplatné skvělým způsobem, jak motivovat diváky k častějším návštěvám kina. Sestupný trend je viditelný i v Česku. Například podle studie společnosti Statista ještě v listopadu roku 2018 upřednostňovalo 28 % Čechů zajít na premiéru filmu do kina, zatímco v červnu 2020 bylo pro kino už jen 14 % diváků a 36 % dalo přednost streamovacím platformám.

    Pokud se systém v Německu ukáže jako ziskový, je to výhra pro všechny. Kina zůstanou nad vodou díky vyšší kapacitě, filmová studia získají větší tržby z pokladen a diváci si užijí širší škálu zážitků, protože vyzkouší filmy, které by nebýt předplatného možná vynechali.

  • Výzkumníci řeší, jak zásobovat lidi na Měsíci pitnou vodou. Pomoct by mohla i obyčejná mikrovlnka

    24. červenec 2024
    Měsíc, vesmír

    Vědci se společně s Britskou vesmírnou agenturou snaží přijít na to, jak na Měsíci zajistit spolehlivé zásobování vodou. Potřebují ho totiž pro základnu, která tam vzniká. K získávání vody by možná mohla posloužit i běžná mikrovlnka. 

    O vyřešení problému se v současnosti pokouší deset britských vědeckých týmů. Vesmírná agentura oznámila, že každému týmu poskytne bez mála devět set tisíc korun a odbornou konzultaci. Závislost na dodávkách vody ze Země je totiž pro budoucí obyvatele základny na Měsíci příliš velký risk. Vědci se teď tak snaží vymyslet, jak získat a vyčistit vodu z ledu, který je přímo na Měsíci – v kráterech na jižním pólu.

    Jedním z vědců, který se výzkumu účastní je i Lolan Naicker ze společnosti Naicker Scientific. Plánem jeho týmu je ohřát led v mikrovlnné troubě. „Doslova se dnes chystám jít ven, koupit mikrovlnnou troubu v Tescu přes ulici, rozebrat ji, vyndat magnetron a pak se ji pokusit začlenit do první části našeho procesu,“ řekl pro The Guardian.

    Naicker a jeho tým pracují na „systému SonoChem“, který by měl využívat silné zvukové vlny k vytváření milionů malých bublinek v měsíční vodě. Díky nim by na vodu měla působit vysoká teplota a tlak. Jejich vzájemné působení pak vytváří vysoce reaktivní látky známé jako volné radikály, které rozkládají kontaminanty ve vodě a ta se tak čistí.

    Zásoby vody v ledu na měsíci by stačily nejen jako zdroj pro pití a pěstování plodin. Voda by se také mohla štěpit na vodík, který by se využíval jako raketové palivo. A využil by se i odštěpený kyslík, který by zásoboval základnu čerstvým vzduchem. 

    Týmy mají na rozvoj svých nápadů pouze sedm měsíců. Na jaře 2025 vybere Britská vesmírná agentura vítěze.

  • Hladový účastník reality show zabil a snědl ohroženého chřástala. Do zélandského vězení ale nepůjde

    24. červenec 2024
    chřástal weka, nelétavý pták, nový zéland

    Při natáčení amerického pořadu Závod o přežití na Novém Zélandu jeden z účastníků ulovil a snědl chráněného ptáka. Televize i soutěžící dostali od novozélandského ministerstva ochrany přírody jen oficiální písemné varování. Úředníci pro ochranu přírody přihlédli i k vyhroceným podmínkám soutěže a velkému hladu účastníků.

    Závod o přežití: New Zealand je pořadem televizní stanice USA Network. V pořadu soutěží devět dvoučlenných týmů a v drsném novozélandském prostředí si musí soutěžící sami opatřit pití i potravu. Jeden z účastníků, Spencer „Corry“ Jones v průběhu soutěže ulovil chráněného chřástala weka. V sestřihu z pořadu Jones s omluvou uvedl, že věděl, že jíst weka je protizákonné, ale byl zoufalý a hladový. Informují o tom weby CNN a The Guardian

    Chřástal weka, velký hnědý pták, je nelétavý a zvědavý. To jsou dvě vlastnosti, které v reálném světě zvířeti příliš nepomohou. I proto je uveden na červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody a je plně chráněným druhem. Za jeho zabití hrozí trest odnětí svobody až na dva roky nebo pokuta téměř jeden a půl milionu korun.

    „Zabít a zkonzumovat chráněný původní druh je i za těchto okolností neomluvitelné. Produkční společnost obdržela upozornění, aby zajistila, že ona sama i účastníci pořadu budou dodržovat zákonná pravidla,“ řekl pro server CNN vedoucí vyšetřovacího týmu Dylan Swain.