Do Galerie MeetFactory vás zavede nová Cesta a šamanské Čauky mňauky

11. červen 2014

Téma cesty spojuje české i zahraniční umělce na společné výstavě v Galerii MeetFactory. Od 5. června do 22. srpna zve kurátorka Karina Pfeiffer Kottová k návštěvě obou výstavních prostor této pražské kunsthalle. V Galerii Kostka totiž zároveň probíhá do 29. června výstava Matyáše Chocholy. Pokud budete mít štěstí, zastihnete zde i autora při specifické hudební performanci.

Téma je místy velmi osobní, v mnohých dílech sledujeme samotného umělce na cestě konkrétní krajinou, kterou otiskává a zaznamenává, často ale také znamená politický komentář o tom, že ne pro všechny jsou některé cesty možné.

03141616.png

„Na výstavě je představeno dílo řady mladých českých umělců, hodně z nich letos diplomuje. Zároveň jsou tam projekty, které jsou poměrně kanonické, film ‚The right way‘ od dvojice Fishli a Weiss nebo nastupující holandský umělec Guido van der Werve nebo například mladý francouzský umělec Harold Guerin. Takže je to nějakým způsobem mezinárodní a trochu mezigenerační konfrontace,“ vysvětluje kurátorka výstavy Karina Pfeiffer Kottová. Výstava seznamuje s velkorysým architektonickým řešením Jana Pfeifera, kdy třeba plocha podlahy plynule přechází do stěn a vymalovaný strop od Vojtěcha Fröhlicha symbolizuje oblohu v takovém odstínu modré, který vybrali ti, kdo si nebe prohlédli při skoku padákem.

V horním patře MeetFactory v Galerii Kostka probíhá výstava a zároveň diplomová práce šamana a umělce Matyáše Chocholy. Prostor je koncipovaný jako stage, ve které probíhají hudební performance, ale i v době mezi jednotlivými specifickými koncerty uvidíme rituální expozici s tribálním nádechem a hliněnými maskami.

03142996.jpeg

„V instalaci jsou hlavními stavebními prvky koncertní konstrukce, na který se normálně věší technika. Jsou tady bicí a analogový syntetizátory, na který budu hrát. Ty jsou doplněný o rituální masky vyrobený z keramiky, protože keramice se dlouhodobě věnuju, ta je taky součástí performance, kterou tady budu dělat. Rituální ‚raku‘ japonskej výpal spočívá v tom, že se to celý odehrává naživo mezi lidma, to se navíc kombinuje s hraním na bubny a promítáním filmu. Takže takhle ty věci spolu souvisej,“ říká autor Matyáš Chochola. Výstavu CESTA můžete navštívit do 29. června.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.