Do hlubin pralesa za neznámými žábami a krokodýly. Václav Gvoždík vypráví o africkém cestování

23. leden 2022

Václav Gvoždík zkoumá obojživelníky a hady. V Česku se věnuje například výzkumu slepýšů, ale rád se vydává do Afriky. Objevuje tam mimo jiné nové, neznámé pralesní druhy. Co přinesly jeho poslední výpravy do Kamerunu a obou konžských republik?

Herpetolog Václav Gvoždík například objevil v Kongu nový žabí rod Congolius. „Je to taková šplhavá hnědá rosnička,“ přibližuje živočicha posluchačům cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca. Václav Gvoždík a jeho kolegové se za touto žábou vydali na strastiplnou cestu do nitra konžských pralesů. Objev publikovali vloni.

Riziko a dobrodružství

„Kongo rozhodně není nejbezpečnější země na světě, ale konflikty jsou lokalizované hlavně do východní části země. Tam jsem zažil jednu nepříjemnou situaci s ozbrojenými rebely. Pak jsem usoudil, že budu raději cílit na bezpečné regiony, které ale mají velmi špatnou infrastrukturu, například lékaři jsou velmi špatně dostupní, takže i tam jsou určitá rizika,“ říká Václav Gvoždík.

Nástrahy cestování do džungle si ale užívá. „Jak se mění krajina, jak reagují lidé, to všechno rád sleduju a užívám si to. A i večer po cestě, i když jsem rozlámaný, procházím okolní bažinky, hledám žáby a bádám. To mi zase někdy přináší situace, že musím místním vysvětlovat, co to podivný běloch na kraji jejich vesnice vůbec dělá. Někdy to vysvětlování trvá deset minut, někdy dvě hodiny…“

Jak se chytají krokodýli

Václav Gvoždík připomněl světu zapomenutý, dříve neuznávaný druh menšího krokodýla, který se v češtině nazývá krokodýl konžský. „Dorůstá délky metr a půl a jsou to hlavně noční zvířata. Dají se ve vodě na mělčině chytat do ruky. A když jsou chyceni, brání se jen chviličku a pak se zklidní.  Žádný mě nikdy nepokousal,“ usmívá se herpetolog, když vypráví o svém – zatím oficiálně nepublikovaném – znovuobjevení dříve neuznávaného druhu.

Jak se chytají krokodýli? Co jsou největší rizika cestování v Kongu? Milují přírodovědci dobrodružství? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca. Víc se můžete dozvědět také na stránkách Václava Gvoždíka

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.