Dobré filmy: poosmé

17. leden 2002

Nenápadný chlapík Jiří Králík, organizátor Letní filmové školy v Uherském Hradišti, organizuje také Projekt 100, který už rozhodně nenápadný není. Uvádí zásadní kultovní filmy, které by tu jinak citelně chyběly. Letošní osmý ročník proběhne v devadesáti kinech a přinese nejednu hitovku.

O vzniku putovního festivalu Králík říká, že vznikl okolo stého výročí kinematografie, když tragicky klesala návštěvnost kin a film u nás tvrdě poznal průmyslové a zábavní pojetí. Králík k tomu dodává: "Na letní filmové škole v Hradišti jsem vytvořil z návrhů diváků seznam filmů, o kterých si mysleli, že u nás nejvíc schází. Posměšně se mu říkalo Králíkův seznam. A pak jsme se pokusili realizovat představu přehlídky, která přinese každý rok takzvané kultovní filmy." V sedmi minulých letech uvedl Projekt 100 mimo jiné Občana Kanea, Bezstarostnou jízdu, Všechno, co chcete vědět o sexu, Saló aneb 120 dní Sodomy , Poslední tango v Paříži, Satyricon nebo Modrý samet. Letošní osmý ročník se oddělil od přehlídky Febiofest a bude samostatně putovat po ČR po slavnostním zahájení 16. ledna v pražském Aeru.

V programu by se dalo upozornit například na Wendersovo Nebe nad Berlínem (1987), jehož opakované promítání snad ukojí davy, na které se nedostalo při jednorázovém uvedení v rámci jeho loňské retrospektivy v Aeru. Podobně se čeká na Smrt v Benátkách od Luchina Viscontiho (1971). Film je natočen podle předlohy Thomase Manna a hlavní hrdina Gustav von Aschenbach dýchá špatnou atmosféru Benátek, kde zrovna řádí cholera, hnije voda v kanálech stejně jako společnost sama. Paradoxně nejstarší film Kachní polévka (1933) bude mít v ČR premiéru. Ve filmu Lea Mc Careye hrají hlavní role čtyři bratři Marxové. "Ukazovat jméno Marx ve spojení s komikou bylo za minulého režimu nemožné, takže celé generace lidí u nás tenhle typ komedie neznají."

Film Monty Python: Smysl života (1983) není "novými dějinami" jako Svatý grál nebo Život Briana, více se skládá z volně řazených nápadů a skečů, ale také přináší pravděpodobně nejbrutálnější pythonovský humor. Obrovské vesmírné vagíny, grandiózně poblité restaurace, davy dětí zpívající o tom, že každá spermie je svatá - gulášek humoru, který se nevyhýbá žádné části těla, ale není blbý. Pier Paolo Passolini bude zastoupen Kyticí z tisíce a jedné noci (1974), která nabývá nečekané aktuálnosti, protože představuje režisérovu vizi Orientu a originální zpracování nejslavnějších arabských vyprávění. Fenomén kultu, který o zařazení rozhoduje, si vydobyl také americký Absolvent (1967) s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli, Arizona Dream (1992) Emira Kusturici, u kterého je spíš s podivem, že se standardní cestou nenašel distributor. Kultovní autor spolupracoval na filmu s Johny Deppem, Faye Dunawayovou, Pavlinou Porizkovou a dalšími známými herci. Nejnovější "festivalové" filmy, oceněné v Cannes a v Berlíně jsou evropské koprodukce Intimita (2000) a Písně z druhého patra (2000). Mezi letošní desítku se vešel ještě československý snímek Ľalie poľné (1972) režiséra Ela Havetty.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio