Dobrý den, kontrola jízdenek! Jaký mají lokální pankáči vztah k osobám s medailonem?

16. prosinec 2022

Špína se rozhodla v aktuálním díle prohlédnout punkové lítačky a platné i neplatné jízdní doklady. A na základě toho zjistit, jak se vybraní (nejen) českoslovenští interpreti a interpretky mají k revizorům a jízdě na černo. Kdo se snažil vžít do kůže průvodčích a kdo je hvězdou kontrol při přepravě?

Spokojeně se vezete v libovolném dopravním a najednou se vám před očima mihne odznáček revizora a následují buď výmluvy nebo hledání lístku a nebo rovnou obojí. Špína se rozhodla prověřit, s jednou australskou výjimkou, jak tyto zážitky reflektují ve své tvorbě českoslovenští hudebníci a hudebnice.

Zatímco slovenský performer, muzikant a nábožensko-společenský komentátor Samčo, brat dážďoviek pokorně připouští, že sice je Ježíš stále s tebou i v MHD, pokutu si musíš zaplatit sám. To Násilník s Hyenami radši rovnou zdrhají. 

Podobně to má i utíkající hrdina nejslavnějšího klipu osmdesátkových Dr.Max, kteří si pokládají otázku jdoucí až ke kořeni revizorství a jejichž zmiňované skladbě Co ty jsi zač vybavili před lety cover Tvrdý/Havelka. A nebyla by to Špína, aby se neobjevil aspoň jeden premiérový track. Se svým vztahem k revizorům se s námi totiž podělily i Bibione s písní My heart is full of hate, která se objeví na připravovaném EP.

Kdy se začaly rozdávat v MHD pokuty? Kdo by černé pasažéry mučil populárními písněmi? Jaká dnes slavná hip hopová skupina vytvořila živoucí obraz devadesátkové přepravy? Kteří metalisté spoléhali na to, že lístek má u sebe jejich doprovod? Co se opakovaně dělo kapele Zuby Nehty? Poslechněte si celou Špínu z metra, tramvaje, vlaku i trolejbusu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.