Doctora Who bude hrát žena. Jak se promění image anglického gentlemana z vesmíru?

3. srpen 2017

Nový Doktor bude Doktorka, z Pána času se stane Paní času. Hlavní postava britského sci-fi seriálu Doctor Who, česky uváděného pod názvem Pán času, od příštího roku poprvé nebude heterosexuální bílý muž. Doktorkou s pořadovým číslem třináct se stane herečka Jodie Whittaker v letošním speciálním vánočním dílu seriálu, na který naváže jedenáctá sezóna. Už teď to budí rozruch.

Televizní stanice BBC dokonce vydala prohlášení, ve kterém před nespokojenými diváky své rozhodnutí obhajuje. Celá rozmíška na první pohled vypadá jako další konflikt mezi konzervativními a tak trochu misogynními fanoušky a progresivněji uvažujícími tvůrci, kteří chtějí oslovovat nové diváky a divačky. Trvání na tom, že Doktor musí být muž, se zdá být o to absurdnější, že hlavní postava seriálu je mimozemšťan, který se čas od času reinkarnuje a získá tím nový fyzický vzhled. Navíc obývá hodně bláznivý časoprostor, ve kterém používá technické vychytávky jako legendární sonický šroubovák a bojuje s robotickými monstry vyhlížejícími jako přerostlé pepřenky, posedlými „exterminováním“ všeho živého. Ve světě Doctora Who se může stát cokoli – tak proč ne jedna radikálnější anatomická změna hlavní postavy, která beztak mění těla stejně často jako někteří lidé kabáty?

Problém je možná v tom, že Doktor ve skutečnosti není až tak mimozemská bytost, za jakou se v seriálu vydává. Seriál běžící na BBC už od 60. let je totiž něco jako britské televizní rodinné stříbro. Postava Doktora si od začátku zakládá na vizáži a vystupování excentrického anglického gentlemana a časoprostorem cestuje v dopravním prostředku, který má podobu staré britské policejní budky. Také jeho dobrodružství mají nápadně často co dělat s minulostí či současností Velké Británie.

J. P. C. Brown ve článku Doctor Who: A Very British Alien dokonce představuje Doktora jako ztělesnění „otřesené britskosti“, národní identity zpochybněné rozkladem Británie jako koloniální velmoci. Tenhle rozměr asi nejvíc zdůraznila vynikající první sezóna obnoveného cyklu z roku 2005 s Christopherem Ecclestonem v hlavní roli. Doktor se tu vrací jako veterán války, která kompletně zničila jeho rasu Pánů času, a on zůstává osamělým tulákem nekonečnými dálavami času a prostoru.

Doctor Who bývá přirovnáván k dalším popkulturním postavám, které Britové vnímají jako esenciální národní symboly, konkrétně k Sherlocku Holmesovi a Jamesi Bondovi. Ostatně britská celebrita Cara Delevigne, která zpochybňuje heteronormativní vnímání světa ve space opeře Valerian a město tisíce planet, nedávno ohlásila své přání stát se první ženskou představitelkou Bonda s komentářem, že „je čas na ženského Doctora Who a je čas na ženského Jamese Bonda“. Představa, že by se „velmi britský mimozemšťan“ mohl najednou proměnit ve „velmi britskou mimozemšťanku“, je ale pro mnoho (britských) fanoušků zjevně těžko přijatelná. Pro nás je to asi podobné, jako kdyby nějaká žena chtěla ztvárnit postavu dobrého vojáka Švejka. Zároveň ale tomu, aby se hlavní hrdina reinkarnoval jako žena, případně třeba jako černoch nebo homosexuál, nic nebrání.

Velkým tématem budou v nových epizodách Doktorčiny sexuální preference. Dosavadní Doktor byl vždy v podstatě kosmopolitním turistou, který cestuje z jednoho místa na druhé často jen kvůli dobrodružství a na své výpravy si zve různé lidské společníky, často mladé ženy. Zpravidla je zdvořile a nezávazně osloví, zda by se dotyčná chtěla podílet na jeho cestách s tím, že má možnost se kdykoli vrátit. Není celkem divu, že byla série opakovaně obviňovaná ze sexistického přístupu k ženským postavám. Doktorovy společnice mají tendenci se do potrhlého vesmírného cestovatele zamilovávat, hlavní hrdina je ale příliš nelidská osobnost na to, aby takové city dokázal opětovat. Uvidíme, jestli nová Doktorka bude mít k ruce mladého, hezkého, ale trochu přihlouplého muže.

Svou roli v tom, jak bude vypadat osobnost nové Doktorky, může sehrát i fakt, že na její dobrodružství bude dohlížet bílý heterosexuální muž. Konkrétně televizní scenárista Chris Chibnall, který v roli showrunnera vystřídá kontroverzního Stevena Moffata. Spolutvůrce proslulého televizního seriálu Sherlock seriál vedl od roku 2010. A stejně jako v případě Sherlocka i v Doctorovi Who projevil neblahou tendenci používat ikonické postavy k překombinovaným, do sebe zahleděným a prvoplánovým vyprávěním. Chibnall je autorem krimiseriálu Broadchurch, ve kterém hrál jeden z předchozích představitelů Doktora David Tennant i budoucí Doktorka Jodie Whittaker. Pro fanoušky seriálu je ale podstatnější, že byl také jedním z pravidelných scenáristů oceňovaného spinoffu Doctora Who zvaného Torchwood, který se vysílal v letech 2006 až 2011.

Chibnall rozhodně nebude mít lehkou pozici. Nový Doctor Who měl sice v roce 2005 výrazný start v podobě nadprůměrné první sezóny s Christopherem Ecclestonem, ale od té doby je kvalita jeho scénářů hodně diskutabilní. To platí nejen pro epizody od Moffata, ale i pro spoustu dílů, na něž dohlížel předchozí showrunner Russell T. Davies. Jeden komentář charakterizuje Daviesovu éru jako „rodinnou podívanou k odpolednímu čaji“, zatímco jiný mluví o Moffatových příbězích jako o „čisté fanfikci“. Chibnallovým úkolem bude kličkovat mezi šťouravým a konzervativním fandomem seriálu, který mu každou inovaci omlátí o hlavu, a ostatními diváky, kteří naopak chtějí sledovat aktuální, srozumitelnou a v lepším případě i progresivní dobrodružnou sci-fi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.