Dokumentarista Ivo Bystřičan o Ekostory: Z ekologických hnutí vznikla síla, kterou režim nedokázal kontrolovat

14. listopad 2018

Ekostory je nový projekt dokumentaristy Ivo Bystřičana, který v sobě spojuje stejnojmenný dokumentární film, didaktický materiál pro pedagogy, pracovní listy pro studenty a spoustu dalšího obsahu na webu Ekostory.cz. „V minulém režimu spousta inspirativních věcí vznikala v hlavách jednotlivců, kteří chtěli něco změnit, což tenkrát nebylo nic jednoduchého,“ říká Bystřičan s tím, že i dnes je stále potřeba, aby se jednotlivci rozhodovali své myšlenky proměňovat v činy.

„Celé Hnutí Brontosaurus, které se dnes může jevit, že bylo v souladu s režimem, bylo původně jednorázovou aktivitou lidí z Mladého světa. Postupně se ale ukázal ohromný zájem, hnutí se diverzifikovalo a strukturovalo a vznikla z toho velká síla,“ vysvětluje Bystřičan, podle kterého už potom nebylo v možnostech režimu kontrolovat, o čem se lidé baví například večer u ohně. Důležitým člověkem byl podle Bystřičana také Otakar Leiský, který na konci 50. let vybudoval první takzvaný Sbor ochrany přírody, v době, kdy v Československu žádná oficiální ochrana přírody neexistovala.

„Bedřich Moldan zase přeložil revoluční knihu Meze růstu, která byla v podstatě zásadním varováním před směřováním průmyslové výroby a způsobem využívání surovin a zdrojů. V mnoha směrech byla velmi nadčasová,“ zdůrazňuje Ivo Bystřičan a připomíná, že za komunistů něco takového přeložit a vydat na začátku 70. let v samizdatu byl velký risk. „A takhle bych mohl pokračovat. Během práce na dokumentu jsme nasbírali na padesát rozhovorů s představiteli různých hnutí, které postupně uveřejňujeme na webu,“ dodává Bystřičan.

Je Ekostory pro Ivo Bystřičana uzavřené téma? Jaké má zatím na projekt ohlasy od pedagogů a široké veřejnosti? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.