Domácí násilí se za Covidu zintenzivnilo až o 40 %, problém je i nefunkční systém pomoci

30. říjen 2020

Jak dopadly výsledky druhé části třífázového výzkumu nazvaného Domácí násilí za COVID-19: Je to o lidech? Po neziskových organizacích se Dana Moree z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a Blanka Nyklová ze Sociologického ústavu AV ČR zaměřily na instituce, jako jsou Policie ČR, intervenční centra nebo Orgán sociálně-právní ochrany dětí. „Ukazuje se, že systém jako celek je nekonzistentní a velkým problémem je také nekvalifikovanost personálu,“ zdůrazňuje Nyklová.

Neziskové organizace při jarním nouzovém stavu a v následném období zaznamenaly až čtyřicetiprocentní nárůst poptávky po svých službách. „Nejednalo se nutně o nárůst případů jako takových, ale o nárůst objednávek v rámci řešených případů, tedy o zintenzivnění násilí a zasažení života v komplexnější rovině,“ upřesňuje Nyklová. Fakt, že jak bude případ domácího násilí posuzován, záleží na tom, na koho člověk narazí, pak podle Nyklové ve skutečnosti znamená, že je nefunkční celý systém.

Blanka Nyklová

„Například policisté v první linii jsou často mladí lidé čerstvě ve službě, pro které je to těžko uchopitelné. Nejsou si jistí, jak postupovat, jaké mají možnosti. Podchytit například psychické násilí není možné bez detailnějšího pochopení problematiky,“ vysvětluje Nyklová. Domácí násilí totiž zdaleka nemá jen fyzickou podobu, ale také ekonomickou, sociální, psychickou nebo sexuální.

Podle Nyklové jsou také často špatně vzdělané i přestupkové komise, u kterých případy domácího násilí obvykle končí. „U postihů v přestupkovém řízení se navíc bavíme o trestech v podobě pokut v řádech tisíců korun, což je pro postižené v podstatě devastující a ještě více deprimující.“ 

Co se z výzkumu ukazuje jako jeden z nejdůležitějších parametrů v systému pomoci obětem domácího násilí? Jak důležitou roli hrají mobilní aplikace typu Bright Sky umožňující vyhledat nejbližší pomoc? A na co přesně se Dana Moree a Blanka Nyklová zaměřují v třetí a poslední části svého výzkumu? Poslechněte si celý rozhovor.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.