Domácí práce a péče není jen praní a vaření. Projekt Férová domácnost mluví o zažitých stereotypech

20. říjen 2023

Ženy a dívky na celém světě podle průzkumů zastanou 76 % veškeré domácí práce a péče. „Zpětně jsem si uvědomila, že jsem to téma vnímala už od malička. Poslední kapka byla zkušenost s pandemií a lockdowny. Většina práce v domácnosti a péče o děti a domácí vzdělávání padla na bedra žen. V té době se o téma zvedla vlnka zájmu, ale zase to opadlo. Chtěla jsem, aby to nezapadlo,“ vysvětluje motivaci pro start projektu Férová domácnost jeho zakladatelka Martina Dvořáková.

Co vše tedy do domácí práce a péče spadá? „Říká se tomu reprodukční práce, neplacená práce. Je to vše, co děláme u nás doma v soukromí a týká se péče o naše okolí. Často si představíme klasické práce jako praní, vaření či nákup. Velká část domácí práce ale spočívá v kognitivní činnosti, v mentální zátěži. Neustále musíte věci monitorovat, držet v hlavě, co je potřeba udělat nebo vnímat, jak se kdo v domácnosti má. Není to jen o napsání nákupního seznamu. Musíte si taky všimnout, když přijde vaše dítě smutné ze školy. A pak je tam ještě jedna složka, která je úplně neviditelná, a to je emoční práce. Většina rodičů malých dětí to zná. Nesmíte dát znát tu neustálou únavu, která se s péčí o děti pojí. Prostě se musíte neustále přetvařovat,“ popisuje Dvořáková.

K čemu má tedy projekt Férová domácnost sloužit? „Hlavní aktivitou projektu je téma vůbec zviditelnit. Vytvořit prostor, kde se o tom budeme bavit. A mým dalším cílem je prostor využít k hledání řešení, co s tím. Nejenom věci pojmenovávat a zhmotnit tu neviditelnou práci. Budu se ptát odborníků i běžných lidí - párů, manželů, partnerů, jak to prožívají a kde vidí překážky,“ říká zakladatelka projektu.

Jak otestovat rozvržení sil ve vlastní domácnosti? Existuje skutečně něco jako ženské a mužské práce? A ovládají multitasking jenom ženy? Poslechněte si celý rozhovor s Martinou Dvořákovou z projektu Férová domácnost.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.