Dominika Vrkotová a Filip Trčka: Objevovali jsme medúzy, kari a další chutě JV Asie

20. květen 2015

Dominika a Filip projeli Thajsko, Kambodžu, Laos, Vietnam a Barmu. Oba naši hosté jsou specializovaní na gastronomii, a zaměřili se v jihovýchodní Asii hodně na kuchyně a tamější speciality.

„Neuvěřitelné“ je přívlastek, kterým Dominika nejčastěji popisovala na blogu svoje zážitky z první čtvrtiny tohoto roku, kterou strávila na cestě po jihovýchodní Asii. Některé z nich jsme vybrali do rozhovoru v Casablance. Filip o Dominice tvrdí, že ji cesta proměnila, rozšířila její „zónu komfortu“. Dominika nejdřív četla knihu Každý dech znamená pokoj vietnamského autora Hanha Thiche Nhata na thajském ostrově Lanta, pak oba absolvovali kurs thajské kuchyně a pak se vyrovnávali s tím, že nejvýraznější (ne nejpříjemnější) zážitky jsou ty, které si budou nejvíc pamatovat.

Medúzy se dají jíst

„Hodně jsme plánovali, kam budeme chodit na jídlo, a vybírali si vyhlášené restaurace. Ale rozhodně jsme se nevyhýbali ani street foodu. Hlavně noční trhy jsou zážitek!“ říkají Filip a Dominika. Nic z kuchyní pěti zemí, které navštívili, je vyloženě nezklamalo a opakovanou jistotou bylo thajské kari. Vyhýbali se jen exotickým experimentům, takže si neobjednávali ani smažené brouky nebo červy, ani hada. Překvapením se ale ani tito specialisté na gastronomii nevyhnuli: „Netušili jsme například, že se medúzy dají jíst. Až když jsme viděli rybáře, jak je ve velkých počtech vytahují z moře, zeptali jsme se na to a pak jsme si medúzu objednali. Je to místní specialita,“ říkají.

Tato Casablanca ale není jen o jídle. Je také o slonech, vtipné účasti na vietnamské svatbě, barmském „zavodňování“ během oslav nového roku a dalších radostech cesty. Protože to není zdaleka první díl pořadu, který jsme věnovali JV Asii, můžete srovnat zážitky Dominiky a Filipa s dalšími hosty a různými způsoby poznávání tohoto oblíbeného regionu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.