Don Chain, Sleaford Mods, hypnagogický Neon Indian, Charlotte Gainsbourg a další nečekané bangery

14. leden 2019

Překvapení od popového Prince z Třince, nezlomná forma Sleaford Mods, westernový freestyle IDK a Denzela Curry, funk jak Brno z dílny Lizzo, nostalgie Spelling po Depeche Mode a ještě mnohem víc vás nyní čeká v našem playlistu.

D’Angelo – Unshaken
Credits: Michael Eugene Archer
Label: Sony Music

Na následníka skvěle přijaté desky Voodoo nechal americký neo-soulový zpěvák D’Angelo svoje fanoušky čekat čtrnáct let. Black Messiah z roku 2014 ale byla fantastická nahrávka. O čtyři roky později se D’Angelo vrací s atmosférickým singlem Unshaken, který se pohybuje někde mezi gospelem a temným westernem. Není se čemu divit – skladba totiž pochází ze soundtracku k počítačové hře Red Dead Redemption 2.

Neon Indian Heaven’s Basement (Theme From 86’d)
Credits: Alan Palomo
Label: Mom+Pop

Hypnagogický pop žije! Po skvělých deskách Johna Mause se teď se zasněným retro popem na hraně kýče a simulakra vrací kapela Neon Indian v čele s Alanem Palomo. Zmutované osmdesátkové funky v podobě skladby Heaven’s Basement se původně objevilo jako hudební doprovod ke krátkému filmu 86’d, který natočil sám Palomo. Teď vychází i jako samostatný singl.

Lizzo – Juice
Credits: Melissa Jefferson, Ricky Reed
Label: Atlantic

Rapperka Lizzo z Minneapolis se na scéně pohybuje už od roku 2013, výrazněji na sebe upozornila až loňským singlem Boys. Že to nebyla náhoda, dokazuje i track Juice, kterým přivítala rok 2019. K písni patří i do osmdesátkové estetiky stylizovaný klip s „body positive“ poselstvím, který s rapperkou natočil Quinn Wilson. O beat se postaral producent Ricky Reed. Lizzo před dvěma lety podepsala velké nahrávací společnosti, s chystanou dlouhohrající deskou už tedy nemůže déle otálet.

IDK ft. Denzel Curry – Once Upon a Time (Freestyle)
Credits: Jason Mills, Denzel Curry
Label: HXLY

Už popáté se na tracku potkávají dva velké rapové talenty IDK a Denzel Curry. Zatímco druhý jmenovaný svoji kariéru pořádně nakopl loňským albem Taboo, IDK na svůj průlom stále čeká, předloňské album IWasVeryBad bylo jen předkrmem, stejně jako prosincová mixtape IDK & Friends :). Právě z ní pochází track Once Upon a Time (Freestyle), který vznikl – jak napovídá název – zcela spontánně ve studiu. A track nelže ani odkazem na slavný western Tenkrát na Západě, který sampluje do minimalistického podkladu.  

Charlotte Gainsbourg – Bombs Away
Credits: Charlotte Gainsbourg, Sebastian Akchoté
Label: Because Music

Charlotte Gainsbourg se poslední roky střídavě věnuje hraní ve filmech a hudbě. Její dlouhohrající album Rest vyšlo před rokem a půl a nyní se francouzská zpěvačka připomíná EPčkem Take 2. K nalezení jsou na něm „odpadky“ ze sessions ke zmíněné desce, natočené s producentem SebastiAnem, ale třeba také živá verze hitu Runaway Kanye Westa. My si z pětiskladbového EPčka vybíráme Bombs Away, pod níž je autorsky podepsaný i Ezra Koening z Vampire Weekend a dobře zapadá do současné dramatické situace ve Francii.

Spelling – Haunted Water
Credits: Chrystia Cabral
Label: Sacred Bones

Kalifornská hudebnice Chrystia Cabral chystá na začátek února svou druhou desku. Pod názvem Mazy Fly se můžeme těšit na temnou dystopickou jízdu současnou přetechnizovanou realitou, ve které se potkává Zola Jesus s Depeche Mode. I přes všechnu temnotu by měla být Mazy Fly ve výsledku optimistickou deskou, protože lidstvo podle Cabral není tak úplně ztraceno. Do rotace putuje první singl Haunted Water.  

Don Chain – Ešštěne ft. Bluraykoranthug
Credits: Jakub Bachorík, Michal Hynek
Label: Opak Dissu Label

Po Dirty Jarda Tapeu přichází se svojí vlastní sólovkou i další persona z vesnicko-recesistické rapové crew Opak Dissu Label – Don Chain. Na DDD Tape se konečně dozvíme, kde se nachází Rančo Relaxo a jak se do něj dostat, co se děje, když je dekel v rejvu, a navštívíme i veselici Kolenačela. Album vyšlo 14. ledna, my nasazujeme skladbu EŠŠTĚNE, na které se objeví i Don Chainův kolega z labelu – Bluraykoranthug.

Sleaford Mods – Kebab Spider
Credits: Andrew Fearn, Jason Williamson
Label: Extreme Eating

Nezaměnitelné nottinghamské duo Sleaford Mods, pohybující se na hraně electro-punku a hip hopu, se na konci února vrátí s již jedenáctou řadovou deskou „Eaton Alive“. Experti na zacyklené minimalistické basové linky a hospodské hádky povýšené na klasickou poezii na singlu „Kebab Spider“ s jim vlastní lehkostí potvrzují obvyklou formu. Album vyjde na jejich novém labelu Extreme Eating.

Lake Malawi – Friend of a Friend
Credits: Albert Černý, Mikolaj Maciej Trybulec, Jan Steinsdoerfer
Label: Self-released

Vypadá to, že Albert Černý, po dlouhých letech trnité cesty suterénem českého mainstreamu v honbě za dokonalým popsongem, konečně přišel na to, jakže se dělá ten mytický „hit“. Stačí smíchat rytmiku podle Michaela Jacksona, osmdesátkové syntezátory a kytary à la Prince, lehce ironický úšklebek ve výrazu, text na pomezí peprné pasáže ze současné young adult fiction a hlavně a především zlatý déšť. Co víc si člověk vlastně může přát?

T-REXTASY – Baby
Credits: Lyris Faron, Annie Fidoten, Ebun Nazon-Power, Vera Kahn
Label: Boogie Agency Records

Vybrat pouze jednu písničku z debutu newyorského grrl-bandu T-Rextasy nebylo snadné. Obsahuje totiž klenoty jako baladu o beďarech, bisexuální punkovou hymnu točící se kolem fešných lacláčů či polámané ska ve stylu Elvise Costella po lobotomii o nakupování na internetu. To vše protkané střípky ze života v každým dnem klaustrofobičtějším NYC. Žvýkačkový kolovrátek Baby svou bezstarostností z alba sice mírně vybočuje, ale o finiš se skandovanou dětskou říkankou vás prostě nešlo připravit. Garage-punková vlna nového tisíciletí je sice už přes deset let ta tam, o to větší radost udělá, když při procházce po pláži nečekaně zakopnete o takhle pěkný oblázek.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.