Donaufest 2012: Vyhnání z ráje

4. květen 2012

Dolnorakouské městečko Kremže na Dunaji během dvou víkendů na přelomu dubna a května opět hostí další ročník jednoho z největších festivalů alternativní hudby, performance a audiovizuálního umění ve středoevropském prostoru: Donaufestival.

Podtitulem osmého ročníku festivalu je „Vyhnání z ráje“, což umělecký ředitel Tomas Zierhofer-Kin vysvětluje jako metaforu současného civilizačního pocitu viny. Tím rozhodně pořadatelé trpět nemusí: největší festival svého druhu ve střední Evropě už minulý víkend představil stálice alternativní scény jako jsou Atlas Sound, Ariel Pink's Haunted Graffiti, Chairlift, Squarepusher, Busdriver či Laurie Anderson; dramaturgie prvního víkendu se ostatně ujala americká sesterská dvojice Cocorosie. V Kremži – proslulém městě hořčice, položeném jen necelých padesát kilometrů jižně od Znojma – ovšem vystoupí několik vysoce atraktivních jmen také v pátek 4. a sobotu 5. května.

V pátky předvede svůj um německá techno ekipa ve složení Pantha Du Prince, Walls a Felix Kubin, to hlavní se ovšem pravděpodobně odehraje v Minoritském kostele: místní chrám svým dark ambientem rozezní sochař kosmických symfonií Lustmord a my nečekáme nic menšího než výlet do jiných dimenzí!

Co by to byl za experimentální festival bez velekněze podivností a transcedence jménem Genesis P-Orridge, kterého pak v sobotu v kostele doplní další klasik avantgardy – otec dronu Tony Conrad. Za vidění a slyšení bude jistě stát i kutilský folk Lucky Dragons či rockový kabaret amerických Of Montreal. Transgender sobotu pak zakončí taneční párty s Hercules and Love Affair a Lesbians on Ecstasy. Pokud s Hercules zazpívá i Antony Hegarty, bude to skutečný výlet do ráje.

Redaktoři Aleš Stuchlý a Karel Veselý vás budou během víkendu informovat o dění na přehlídce přímo z Rakous. Sledujte vysílání Radia Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.