Dostane Miley Cyrus, co zaslouží? Její parodická píseň ze seriálu Black Mirror se stala virálním hitem

1. červenec 2019
Fenomem

Televizní sci-fi seriál Black Mirror, vytvořený scenáristou Charlie Brooksem, ukazuje znepokojující aspekty nových technologií. V díle Rachel, Jack and Ashley Too z aktuální šesté série hraje zpěvačka Miley Cyrus fiktivní pop hvězdu milovanou teenagery, ale ovládanou mašinerií zábavního průmyslu. Z písně On a Roll se aktuálně stal virální hit.

Když se Ashley O – jak zní jméno její postavy z epizody – vzbouří, její manažerka ji otráví a přivede do kómatu. Záměrně. V něm totiž může díky pokročilé technologii skenu mozku Ashley dál psát písně a místo ní vystupuje hologram, který samozřejmě dělá přesně to, co se mu řekne. Kariéra Ashley O by klidně mohla dál pokračovat, nebýt dvou sester, které se o spiknutí v pozadí dozví z elektronické panenky, do níž je nahraná mysl zpěvačky. Tolik k ději epizody.

Tvůrci seriálu si s fiktivní pop hvězdou Ashley O vyhráli, a dokonce pro ni stvořili i píseň s videoklipem. A vtipem takzvaně za roh. On a Roll je totiž electro-popovou coververzí písně Head Like a Hole, kterou v roce 1990 natočili klasikové industriálního rocku Nine Inch Nails. Jestli Trent Reznor myslel poselství písně „dostaneš, co si zasloužíš“ jako mrazivou ironii člověka ničeného systémem, Ashley O, v podání Miley Cyrus, má se stejným textem dodávat sebevědomí náctiletým fanynkám.

Přerod do role pop hvězdy s růžovými vlasy si nepochybně užívala i samotná Miley Cyrus. Sama se v minulosti vší silou snažila uprchnout ze škatulky náctileté hvězdičky ze seriálu Hannah Montana a přání hudebního průmyslu. Paradoxně to ale momentálně vypadá, že fanoušci mají radši Ashley O než skutečnou Miley Cyrus. Týden před premiérou zmiňovaného dílu Black Mirror vydala Miley Cyrus nové EPčko She Is Coming, v němž pokračuje ve svém přerodu v zlou holku zpívající do hiphopových beatů. Žádná z šesti nových písní ale výrazně nebodovala, deska prostě jen tak vyšuměla.

Pak vyšla zmiňovaná epizoda Black Mirror a lidi začali o písni Ashley O nadšeně tweetovat. V polovině června se nahrávací společnost rozhodla vydat ji na samostatném singlu a On a Roll začala stoupat žebříčkem tak rychle, že během pár dní přeskočila všechny ostatní písně Miley Cyrus. Teď to dokonce vypadá, že by díky parodické coververzi mohla mít Miley po letech zase žebříčkový Top 10 hit.

Epizody se chytli i tvůrci memů. Lidé na TikToku imitují tanec z videoklipu, případně v tweetech meditují o „svaté trojici popu“, do níž patří trojjediná Miley, Hannah Montana a Ashley O. Další variantou je použití kratičkého útržku „oh honey“ z písně jako vtipné reakce na něčí čin – i to se používá v scénkách na TikToku.

Už jsme si zvykli, že na internetu hranice ironie a sarkasmu trochu splývají. Úspěch parodie na popový hit On a Roll by mohl být dalším důkazem. Pro Miley Cyrus a její kariéru zároveň trochu varování. Aby se z refrénu písně „Dostaneš, co si zasloužíš“ nakonec nestalo varování pro zpěvačku, která se tak křečovitě snaží držet prst na tepu doby, až se skoro stává vlastní parodií.

Poslechněte si nový Fenomem a dozvíte se, co si dystopický seriál Black Mirror myslí o budoucnosti popu a proč má svět radši, když Miley Cyrus paroduje sebe samou. Oh honey…

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.