Dozrál čas na Peru! O Andách a tamních festivalech vypráví fotograf Pavel Svoboda

23. říjen 2022

Všude žijí indiáni, všude jsi hrozně vysoko a všude je spousta míst, kde můžeš být sám... Pavel Svoboda vypráví o svém návratu do jižního Peru.

Cestovatel a fotograf před 8 lety absolvoval velkou cestu po Jižní Americe. Zbylo několik míst v jižním Peru, ke kterým se chtěl vrátit, nebo na ně při transkontinentální cestě nevyšlo počasí. Patřily mezi ně především horské treky a místní kulturní nebo náboženské festivaly.

„Peru je 16x vetší než Česko,“ připomíná Svoboda. „Je to ohromná země s neuvěřitelným množstvím bohem zapomenutých míst. Všude žijí indiáni, všude jsi hrozně vysoko a všude je spousta míst, kde můžeš být sám... Známá je jen malá část.“

Z cesty Pavla Svobody do Peru

Hodně chladná letní dovolená

„Peruánská zima přináší slunečné, jasné a stabilní počasí, ale musíš počítat s tím, že bude mrznout tak, že se lámou psi v zatáčkách,“ popisuje cestovatel s nadsázkou roční období, kdy se společně se svou přítelkyní vydal na cestu. „Slunce zapadá brzo a noci jsou chladné, dobrá karimatka a dobrý spacák jsou nutností. A je potřeba se psychicky naladit na to, že půjde o chladnou letní dovolenou,“ usmívá se a dodává, že hvězdné nebe je velkou odměnou.

Hory a festivaly

V Andách byly hlavní cíle hory Salcantay a Ausangate, respektive treky kolem nich. Jak se vyhnout superturistickým trasám v oblasti blízko Machu Picchu? A co s trasami dělá tání ledovců? Svoboda doporučuje naplánovat si vlastní trasu a pak je po řadu dní reálné nepotkat žádné turisty.

Dalším cestovatelovým cílem byly letos červnové festivaly a letní slunovrat, které jsou velkou událostí. Šlo o rozsáhlý, poněkud komerční festival Inty Raimi a poutní festival Peregrinación al señor de Qoyllority, o kterém Pavel Svoboda mluví v superlativech.

Poslechněte si novou Casablancu nabitou zážitky z Peru. V podcastových aplikacích i přímo zde na webu najdete kompletní záznam rozhovoru. Novinky z dění kolem pořadu můžete sledovat na Facebooku.

Z cesty Pavla Svobody do Peru
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.