Drogový speciál: Závislost na internetu

24. květen 2012

Na internetu trávíme hodně času. Potřebujeme ho k práci, ke studiu, komunikujeme na něm s okolím, vedeme na něm paralelní životy, hledáme na něm zábavu. S internetem je to ale jako s ohněm – je dobrý služebník, ale špatný pán. Když překročíme zdravou míru času, který na internetu trávíme, mohli bychom hovořit i o závislosti.

Závislostní chování na internetu má znaky, které jinak přičítáme závislosti na drogách. Opomíjíme díky němu ostatní zájmy. Když nejsme připojeni, prožíváme bažení, tedy touhu se připojit, myslíme na to, co se děje na internetu nebo je nám nepříjemně, klidně můžeme mluvit i o abstinenčních příznacích. To, že máme problém se závislostí na internetu, nám častěji dříve řekne naše okolí, sami si toho všimneme málokdy. Máme přece svůj svět.

Závislostí na internetu (budeme-li to tak nazývat) jsou ohroženi zejména děti, dospívající a mladí dospělí, tedy lidé, kteří mají k internetu nejblíže. Častěji jsou to chlapci a muži. Největší potíž spočívá v tom, že když takový mladý člověk tráví třeba i 6 hodin denně na počítači (ať už na facebooku, u počítačových on-line her nebo navazováním virtuálních vztahů), těžko stihne svůj vývojový úkol pro dané období. Těžko se učí fungovat v běžných vztazích, těžko si hledá volnočasové aktivity nebo se jim věnuje. Těžko se pak do normálního života vrací, když mu chybí základní dovednosti.

Mgr. Jaroslav Vacek

O závislostním chování na internetu byl druhý díl Drogového speciálu Diagnózy F s psychologem Mgr. Jaroslavem Vackem.

Mgr. Jaroslav Vacek, psycholog a výzkumný pracovník Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Univerzity Karlovy v Praze.

Odkazy:
Klinika akdiktologie
Závislost na internetu
TEST: Otestujte se, jak jste na tom se závislostí na internetu

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.