Dubové okénko Prince Wilibalda: Burning Spear

Winston Rodney a.k.a. Burning Spear je legendární jamajský zpěvák, který se v průběhu své více než čtyřicetileté kariéry stal vůdčí osobností roots reggae. V současnosti jedenasedmdesátiletý rastaman natočil více než třicet výjimečných alb, z nichž dvě byla oceněna cenou Grammy za nejlepší reggae album roku. Jeho neoddiskutovatelný přínos pro vývoj současné populární hudby jsme nastínili v pravidelné edukativní rubrice Dubové okénko Prince Wilibalda.

Rodney se narodil v roce 1945 na Jamajce a shodou okolností ve stejné farnosti jako Bob Marley, který v jeho kariéře hrál velkou roli. Nejenže spolu odehráli několik koncertů, ale byl to právě Marley, kdo se přimluvil v legendárním Studiu One, aby se mu Sir Coxsone Dodd podíval na zoubek. A v roce 1969 ještě jako duo pod pseudonymem Burning Spear společně s Rupertem Willingtonem nazpívali právě pro Dodda první hit Door Peep. Spolupráce nevydržela dlouho ani s jedním jmenovaným a v roce 1975 Rodney už jako sólový zpěvák vydal ve spolupráci s Jackem Rubym přelomové album Marcus Garvey. Na desce, která měla velký úspěch i díky celosvětovému vydání pod značkou Island Records, s ním jsou slyšet Sly and Robbie, Earl Chinna Smith nebo bubeník Leroy Wallace. Před ukončením kooperace s vlivným labelem Island Records vyšla ještě řada úspěšných alb jako Man in the Hills, Dry and Heavy nebo Social Living.

Na začátku osmdesátých let se už Burning Spear vydal cestou vlastního labelu a na něm se urodilo i několik dubových desek, z nichž nejznámější je asi nekonečná série Living Dub. V té době už je Burning Spear velkým zpěvákem, který koncertuje ve Spojených státech i na Britských ostrovech, kde se potkává například i s členy proslulých Aswad. Rodney má spoustu hudebních cen, a dokonce i jeden z jamajských řádů za zásluhy, ale jeho hlavním přínosem rozhodně zůstává neúnavná propagace poselství obsaženého v jeho uvědomělých textech a šíření odkazu Marcuse Garveyho.

Ukázky:
Burning Spear – Sunsplash Festival – 1979

Playlist:
Madplate Sound feat. Galak Spiritual and Jago – Tension
Madplate Sound feat. Galak Spiritual and Jago – Tension – Alpha Steppa RMX // Moonshine Recordings
Madplate Sound feat. Galak Spiritual and Jago – Tension – Alpha Steppa Dub // Moonshine Recordings
Violinbwoy – I Man Be Free // Lion's Den
Violinbwoy – I Dub Be Free // Lion's Den
Violinbwoy – I Dub Be Lion // Lion's Den
Josey Wales – Rasta People // Stones Throw Records
Trinity – Live and Learn // Stones Throw Records
Burning Spear – Door Peeper // Supreme Records
Burning Spear – Old Marcus Garvey // Island Records
Burning Spear – Creation // Studio One
Burning Spear – Marcus Garvey - The Ghost Dub // Island Records
Burning Spear – Slavery Days // Island Records
Burning Spear – Marcus Say Jah no Dead // Burning Spear
Burning Spear – Jah Boto // Burning Spear

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.