Duna je americkou odpovědí na Pána prstenů. Vydal ji až nakladatel automobilových manuálů

27. říjen 2021
Liberatura

Nejdůležitější sci-fi historie se prý konečně dočkalo důstojné adaptace v podání režiséra Denise Villeneuva (Blade Runner 2049, Příchozí, Sicario). Jaký příběh ale vlastně vypráví knižní předloha, které dal vzniknout celkem nevinný průzkum pouštních dun a kterou se uvolil vytisknout až vydavatel automobilových manuálů? To jsme v Liberatuře probírali s publicistou a odborníkem na všechno divné Antonínem Tesařem.

„Na té knize je brilantní, jak Herbert dokáže abstraktní společenské problémy spojit s klasickou, epickou záležitostí, s dramatem zrady a pomsty. Je to čtivý, dobrodružný epos, který vás ale nutí přemýšlet o mnoha různých kontextech. Duna velmi dobře zestárla v tom, že spousta těch motivů se dnes dá číst mnohem aktuálněji než v 60. letech,” říká Antonín o velkolepém dílu amerického novináře a spisovatele Franka Herberta. 

Čtěte také

A o čem vlastně Duna je? Třeba o snaze vybudovat geneticky modifikovaného mesiáše, tvrdí Antonín Tesař. Jak moc máme vlastně vliv na svou vlastní budoucnost a nejsou podobné snahy o vykoupení příliš megalomanské?

„Sám Herbert říká, že to, o co mu šlo, vedle nějakých ekologických a psychedelických ohledů, je právě představa toho, do jaké míry jsou vesmír nebo lidská společnost naplánovatelné a do jaké míry se tam vždycky objeví chyba, kvůli které se to celé zhroutí. Takhle Herbert chce, abychom četli příběh Paula Atreidese. Duna nemá být mesianistický příběh, ale jeho kritika.“  

Kde stojí Duna na ose dalších velkolepých sci-fi a fantasy příběhů, jako jsou Star Wars, Pán prstenů nebo Matrix? A jak si Duna rozumí s novou vlnou sci-fi? 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.